Община Сливен

3 години условно за бизнесмен от Сливен, укривал данъци

.........................................................
16.07.2018 / 15:30

За извършените престъпления за избягване на данъчни задължения от фиктивни доставки на дърва за огрев на Христо П. е наложено едно общо наказание в размер на една година лишаване от свобода, което съдът е отложил за изпитателен срок от три години и наказание „глоба“ в размер на 800 лв., съобщиха от съда. Съдът е определил за съучастието на Панайот П. в едно от престъпленията да изтърпи наказание от седем месеца „лишаване от свобода“, с изпитателен срок от три години и „глоба“ в полза на държавата, в размер на 500 лева.

Христо П. е признат за виновен в това, че в периода 01.10.2013 г.-12.03.2014 г, като едноличен собственик „Химп“ ЕООД-Сливен, в условията на продължавано престъпление избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в големи размери – 9 000,00 лв. Подсъдимият използвал документи с невярно съдържание – данъчни фактури за осъществени, облагаеми доставки с предмет „дърва за огрев“ от „Еф енд би експорт- инпорт“ ООД-гр.Габрово без да са налице такива и потвърдил неистина в справки – декларации представени пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер на 2 000, 00 лева по привидните доставки.

Второто данъчно престъпление е останало недовършено. Подсъдимият, подпомогнат от Панайот П., е направил опит да укрие данъци, като предоставил данъчни фактури с предмет „дърва за огрев“, без да са налице реални доставки от „Интербус“ ЕООД гр. Нова и е потвърдил неистина в справка- декларация пред НАП, като приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер от 4 000 лв, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини.

Христо П. е признат за виновен и в това, че на 14.04.2014 г., в гр.Сливен, е потвърдил неистина в справка-декларация, в която невярно е посочил, че дружеството е извършило вътрешно-общностна доставка по 3 бр. инвойс-фактури, като деянието е осъществено с цел да се избегне плащане на дължим данък ДДС в размер на 1 244,20 лева .

В мотивите към потвърдителното решение на Апелативен съд –Бургас посочва, че обжалваната от двамата подсъдими присъда е правилна и законосъобразна. Въззивният състав отбелязва, че престъпленията са извършени при пряк умисъл, защото и двамата подсъдими са искали и пряко са целели общественоопасните престъпни последици от действията им, били са напълно наясно, че чрез счетоводителя на дружеството се подават данъчни декларации с неверни обстоятелства и се представят фактури, удостоверяващи фиктивни доставки, а също така са искали и съзнавали настъпването на престъпния резултат – избягването и плащането на данъчни задължения в големи размери .

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.

 

Източник: "Сл. инфо"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев