Община Сливен

Света литургия и поклонение пред жертвите от клането в Любенова махала

.........................................................
16.07.2018 / 10:00

"...Село Гюнели махле със скромната си църквица стана в страшния ден 14 юли 1877 г. център на страшни изкупителни за народната свобода страдания. Обикновено се мисли, че проливането на човешка кръв в храма осквернява храма. За село Любенова махала може да се каже противното: неговият храм е преосветен с жертвоприношението на няколко стотици български християнски души, невинни жертви на озверени турци и черкези в оня паметен по ужаса си ден. От него ден този храм е станал светиня за българите, подобна на Голгота, от която чрез жертвата на Спасителя Христос възсия животът за света..."

Така започва брошурата, посветена на 100-годишнината на храма "Св. Вмч. Георги" в с. Любенова махала, издадена в гр. Стара Загора през 1937 година. Днес, храмът продължава да се издига, като символ на смъртта и безсмъртието на всички, платили с живота си цената на нашата Свобода, а в памет на кървавата трагедия в новозагорското село преди 141 години дворът отново се изпълни с хора, дошли да се поклонят пред загиналите над 2000 души във „Второто Баташко клане”.

По повод тъжната годишнина света литургия за упокой на православните жертви отслужи предстоятелят на храма отец Димитър Попов, а своето преклонение поднесоха народният представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, кметът на община Раднево д-р Теньо Тенев, кметът на село Любенова махала Иван Иванов, началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева, общински съветници и много жители на селото. Те положиха цветя пред двата мраморни саркофага с тленни останки и сведоха глава в знак на почит.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев