Община Сливен

По разпореждане на премиера, министър Порожанов посещава регионите, засегнати от чума по козите и овцете

-----
14.07.2018 / 13:06

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички населените места, където има открити огнища на чума, съобщи пресслужбата на кабинета. Обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол. Министърът ще се срещне с животновъди от районите, където са възникнали огнища на болестта. Собствениците на животните ще бъдат обезщетени, като още от понеделник започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните овце и кози в огнищата с констатирано заболяване чума по дребните преживни животни в Ямболска и Бургаска области.

Всички фермери с евтаназирани животни ще бъдат обезщетени. Плащанията на обезщетенията започват още в понеделник. Те са средно по 225 лв. за овца под селекционен контрол и средно 150 лв. за останалите. Цените за обезщетенията са пазарни и покриват всички разходи за закупуване на нови. Освен това стопаните ще вземат и по 32 лв. на животно държавна помощ "де минимис" в засегнатите общини.

Чумата по овцете не разболява хората, но много бързо се разпространява сред дребните преживни животни! Ако не се евтаназират всички овце и кози в огнищата, има опасност за епидемия в цялата страна. Тогава на България може да бъде забранено да изнася овчи продукти като сирене, мляко, месо.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев