Община Сливен

Проведе се извънредно заседание на Областната епизоотична комисия

------------------------------------
12.07.2018 / 15:30

Областната епизоотична комисия проведе извънредно заседание във връзка с мерките срещу навлизането на африканска чума по свинете на територията на Сливенска област. Заседанието ръководи председателят на комисията Камен Костов, зам.областен управител. В него участваха ръководители и представители на Областната дирекция по безопасност на храните, Районната здравна инспекция, ТД на Държавната агенция за национална сигурност, Регионалната дирекция по горите, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", на ловните организации и на частния сектор.

Африканската чума по свинете възникна през 2006 г. в редица европейски държави, съобщи д-р Стефан Дренски, началник на отдел "Здравеопазване" в ОДБХ. Заболяването е остро заразно, предава се от животно на животно. Не е опасно за човека, не застрашава човешкото здраве. Счита се, че то е достигнало до континента чрез пренасяне на храна - сушени колабси от заразено месо или месни изделия от заразено месо, които не са преминали през термична обработка. Болестта се разпространява с бързи темпове. "В съседна Румъния бяха ликвидирани 45 923 животни, с 239 огнища", заяви д-р Дренски. Ваксина срещу африканската чума по свинете все още не е открита в науката. "Всички мерки за биосигурност и превенция трябва стриктно да се спазват, защото навлизането на заболяването може да доведе до сериозни икономически загуби", подчерта д-р Дренски. При установяването на огнища се извършва задължителна евтаназия по хуманен начин на болните животни, въвежда се санитарна зона и зона за наблюдение. Потърпевшите собственици получават обезщетения от държавата, което е регламентирано в закона. Към момента случаи на африканска чума по свинете в Сливенска област няма. При всяко съмнение за заболяването стопаните трябва своевременно да уведомяват ветеринарните лекари и ОДБХ.

На територията на Сливенска област има четири свинекомплекса от тип "А", където са извършени проверки и са направени предписания за биосигурност, въвеждането на пропускателен режим, мерки за дезинфекция, въведена е забраната за внасяне на храна. Започнали са срещи с ръководствата на ловните сдружения по повод разпоредения санитарен отстрел на диви прасета. "На 11 юли парламентът гласува промени в Закона за лова, наложени от неблагоприятната обстановка по повод африканската чума по свинете. Съгласно тези промени, очакваме от 18 юли да бъде разрешен груповия лов за отстрел на диви прасета. Ловът ще е разрешен в понеделник, сряда и събота, а не както досега само в почивните или празнични дни", коментира Светослав Аврамов, представител на сдружение "Ловно-рибарско дружество-Сливен", в което членуват 800 от 2000-те ловци в областта. Целта на отстрела е да се намали значително популацията от диви прасета до нивото на допустимия запас. Това означава, че на територия от 300 хектара трябва да има по едно животно. От ОБДХ са назначили конкретни мерки за биосигурност на отстреляните животни. Ще се вземат и проби за изследвания. Въпреки принудителното ограничение в числеността, популацията не е застрашена, защото възстановяването й може да стане в рамките на няколко години, допълни Светослав Аврамов.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев