Община Сливен

На 11 юли Българската православна църква почита паметта на Св. равноапостолна княгиня Олга

-----
11.07.2018 / 14:04

На 11 юли Българската православна църква почита паметта на Св. равноапостолна княгиня Олга. Имен ден празнуват всички, които носят имената: Олга, Олег, Оля.

 

Света равноапостолна княгиня Олга (или Хелга; след кръщението си приема името Елена) е киевска княгиня, съпруга на княз Игор I и майка на княз Светослав I, от чието име управлява между 945 г. и 969 г.

 

За произхода и мястото на раждане на Олга Киевска има най-различни предположения, често версиите са напълно противоречиви.

 

Но за повечето историци произходът ѝ е определящ за делата ѝ - тази група застава зад предположението, че Олга Киевска е внучка на княз Борис І и дъщеря на най-малката му дъщеря Ана.

 

Друга версия я представя като дъщеря на самия цар Симеон I. А най-колоритната е, че тя е дъщеря на княз Владимир Расате (първородният, ослепен, син на княз Борис I).

 

В тази връзка идва и свързването на град Псков с Плиска, според някои изследователи Олга изградила глад Плисков.

 

Легендите разказват, че княгиня Олга отмъщава с голяма жестокост, заради убийството на съпруга й княз Игор.

 

Олга Киевска управлява Киевска Рус от 945 до 969 година. Във войната с Хазарския хаганат, Олга разбира че и трябва мощен съюзник и се обръща към Византийската империя.

 

Олга приема християнството, като лично отива в Константинопол.

 

При покръстването си тя приема името на Елена Лакапина (съпруга на император Константин VII Багрянородни).

 

След завръщането си, християнката Олга полага първия камък на катедралния храм "Света София" в Киев през 960 г. Св. Олга е сред първите руски светици и е смятана за активен разпространител на християнството.

 

В същото време то не е прието за държавна религия, и дори нейният син Светослав е езичник. Киевска Рус е официално покръстена от внука на Олга — княз Владимир I Велики.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев