Община Сливен

Църквата почита днес света великомъченица Неделя

------------------------------------
07.07.2018 / 10:24

Църквата ни почита днес Света великомъченица Неделя.

Светата великомъченица е родена с името Кириакия в Мала Азия през 3 век. Тя е живяла по времето на император Диоклетиан, който преследвал жестоко християните, а такива са родителите на светицата. Възпитавана във вярата, Кириакия решава да посвети живота си на Бог. Заради това тя била хвърлени в тъмница и измъчвана, но раните ѝ винаги заздравявали. Кириакия била осъдена на смърт, но починала на 7 юли 289 г., като изпреварила изпълнението на присъдата си.

Нейните мощи са пренесени от българските царе Асеневци в столицата им Търново, а пишейки на старобългарски житието й, патриарх Евтимий превежда името й от гръцки на български, т.е. Кириакия – Неделя. Оттогава насетне това става обичайно.

Народът пък нарича деня Голямата Св. Неделя и даже смята, че е майка на всички недели в годината. По традиция на празника жените не работят, приготвят се обредни питки за раздаване в църква и се нарича курбан на светицата, за да помага срещу болести и други страдания. Хората търсят избавление и като се къпят в лековити води.

 

Имен ден празнуват Неда, Недко, Неделя, Недялко и Недялка, Неделин, Нейко, Нечо, Дельо, Недена, Нешка и други техни производни. Името произлиза от празничния ден, когато не се работи - неделя.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев