Община Сливен

Близо 150 проверки е извършила „Инспекция по труда” през май в Сливенско

.........................................................
03.07.2018 / 09:27

158 проверки е извършила „Инспекция по труда” през май в Сливенска област. За първи път са проверени 18 предприятия. Констатирани са 672 нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 369.

„Независимо от факта, че в част от проверените предприятия в някаква степен е изградена система за управление на безопасността и здравето при работа съгласно действащото законодателство, все още работодателите не приемат фирмената организация за управление на дейността по осигуряване на тази дейност като неразделна част от бизнес политиката на предприятието”, съобщи Ирена Иванова, директор на институцията.

Цялостната организация на дейността по здраве и безопасност при работа е в основата на превенцията на трудовия травматизъм. Чрез нея се създават правилата за безопасност при работа и редът за осъществяване на постоянен контрол по спазването им.

По проект "Превенция за безопасност и здраве при работа" са разработени инструменти за онлайн оценка на риска, които са актуализирани от служители на ИА ГИТ. Те са напълно безплатни и могат да се използват за обучения и инструктажи. Предназначени са основно за микро- и малки предприятия, които обикновено нямат ресурс да назначат специалист по безопасност и здраве при работа и тази дейност се вменява по съвместимост на други работещи.

Извършените чрез инструментите оценки съответстват на законодателството и са допустими при контрола. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ са назначени помощник-инспектори, които при заявка могат да демонстрират пред работодателите функционалностите на инструментите за онлайн оценка на риска. Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд.

По време на извършените проверки контролните органи са приложи общо 624 принудителни мерки, като всички са дадени задължителни за изпълнение предписания. Съставени са 41 акта за установени нарушения.

Особено внимание при извършените проверки през отчетния период е отделено на законността при осъществяване на трудовите правоотношения. Акцентира се върху наличието на трудови договори в писмен вид, разпределение на работното време, почивките и отпуските, трудовите възнаграждения.

 

Източник: "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев