Община Сливен

Държавата предоставя 150 000 лв. на Болградската гимназия „Г.С. Раковски“

----
28.06.2018 / 11:00

150 000 лв. се предоставят като безвъзмездна финансова помощ на Болградската гимназия „Г.С. Раковски“ в Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

През 2018 г. се навършват 160 години от основаването на първото българско средно училище, изградено с труда и средствата на нашите сънародници в Бесарабия. Съдействие оказва и българският революционер и възрожденец Георги Раковски.

 

Гимназията дава едни от първите политически, културни и просветни дейци на България - Ангел Кънчев, Олимпи Панов, Александър Малинов, академик Александър Теодоров-Балан и други.

 

Съвременната история на гимназията води началото си от 1993 г., когато Болградското средно общообразователно училище № 1 става Болградска гимназия, а от 1999 г. Болградската гимназия носи името на Георги С. Раковски. През 2001 г. между Украйна и България е подписан специален Протокол за историческата Болградска гимназия.

 

Училището е едно от най-престижните учебни заведения в Южна Украйна, където задълбочено се изучават български език и литература, история и култура на българския народ, оказвайки огромно значение за цялата българска диаспора.

 

Днес в гимназията се обучават около 350 ученици от I до XI клас. Всички те изучават български език, а в X и XI клас - българска литература. Учебните програми по български език са утвърдени от Министерството на образованието и науката на Украйна.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев