Община Сливен

Янко Янков в Котел:Съпричастността е качество, наследено от дедите ни, което си струва да предадем на внуците си

------------------------------------
24.06.2018 / 09:05

Заместник - председателят на ДПС Янко Янков бе сред официалните гости на откриването на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим в Котел. Както вече информирахме, той приветства участниците и гостите на събитието и изрази задоволството си да е част от празника.

"Събитието, което се организира за пореден път в Котел, е уникално не само за България, но и за цяла Европа. Тук всеки може да види вълнуващо разнообразие от багри в красивите носии на различните етноси у нас, да се преклони пред таланта и творческия усет на майсторите, вплели част от душата си в шарките на ръчно тъканите котленските килими, да усети аромата на традиционни гозби, споделяни в делници и празници от различни хора, но обединени на тази земя. Видимо е, че въпреки разнообразието, няма дисонанс, а хармония, пъстротата прелива във ведрост и единение, които се усещат от всеки тук", коментира Янко Янков. По думите му, фестивалът се превръща в празник на любовта и отправя послание за взаимно уважение и разбирателство към другия - така нужни в тревожното ни съвремие.

"По мое лично убеждение, една от най-важните цели в живота на всеки човек е ценностите, които той е възприел от дедите си да може да предаде на внуците си и да направи така, че те да бъдат признати от другите. Думата ми е за общочовешките ценности, които нямат цвят и не са подвластни на конюнктурата. Ако съумеем в това, подобни събития като фестивала в Котел да превърнем в национална кауза, всички, заедно, единни, България може да бъде модел в съвременна, модерна Европа.

Впечатлява ме и благородната кауза, зад която тази година застават организаторите на фестивала за подпомагане на Болградската гимназия „Георги Раковски“ в Украйна. Чест е за мен да участвам в тази кауза - още един пример за единение и взаимопомощ. Защото е важно да сме заедно - не само в хубави, но и в трудни моменти. Виждате, че разбирателството, взаимното уважение, хармонията, обичта, човечността може да имат различни измерения - от наглед делнични като това да дадеш къшей хляб на човек в нужда, до по-забележими жестове. Съпричастността е също качество, наследено от дедите ни, което си струва да предадем на внуците си. Това ни прави истински, добри хора", подчерта Янко Янков.​

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев