Община Сливен

Братя отиват на съд за незаконни сделки с културни ценности за над 57 000 лева

------------------------------------
22.06.2018 / 12:11

Милен С. е подсъдим за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, в жилището му на ул.„Братя Миладинови“, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство – различни културни ценности (над 6 900 бронзови монети, метални предмети, златни накити, печати) от различни епохи, всички на обща стойност 57 229 лв. – престъпление по чл.278, ал.6, предл. последно, вр.предл.1 от НК.

 

Той е подсъдим и за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, противозаконно държал 2 броя метал-детектори, в нарушение на Закона за културното наследство, за които знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти – престъпление по чл.277а, ал.7 от НК.

 

Пламен С. е подсъдим за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, в жилище на ул.„Петър Бакалов”, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – различни културни ценности (медни, бронзови и сребърни монети и други предмети) от различни епохи, всички на обща стойност 4 837 лв. – престъпление по чл.278, ал.6, предл. последно, вр.предл.1 от НК.

 

От преди повече от десет години Милен С. поддържал активна връзка с различни лица от цялата страна, свързани с незаконната търговия на културни ценности с висока художествена и научно-археологична стойност. Той бил известен като експерт в областта на нумизматиката и археологията. Интерес в областта на културните ценности проявявал и неговият брат Пламен С. Дейността на двамата обвиняеми станала достояние на полицейските служби за противодействие, пресичане и разкриване на престъпления по линия на „Културно-историческите ценности“ и в тази връзка, на 22.03.2016 г. е било предприето едновременно претърсване от два екипа на ОД на МВР – Сливен в жилищата им. При претърсването били открити и иззети множество археологически обекти – движими културни ценности от различни епохи, които се намирали в стъклени витрини, в кашони и в полиетиленови пликове, разпръснати из цялото жилище. Част от откритите археологически обекти били укрити в пластмасови съдове и кутии, поставени в индивидуални самозалепващи се полиетиленови пликчета.

 

На Пламен С. вече е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 г., като изтърпяването му е отложено с изпитателен срок от 3 г., за друго престъпление.

 

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 25.06.2018 г.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев