Община Сливен

1609 нарушения на пътя са установени за една седмица в Сливенско... Прекратяват регистрация на превозно средство, което не е регистрирано

------------------------------------
20.06.2018 / 14:37

Продължават операциите по контрол и пътна безопасност, разпредени от директора на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков, на територията на областта. Създадена е организация за завишен контрол на по-голяма част от пътните участъци и особено на местата с повишена концентрация на пътни произшествия в региона. Контролът е по отношение на неправоспособните водачи, спазване ограничението на скоростта, застраховка Гражданска отговорност, използване на обезопасителните системи и други.

През изминалата седмица екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2106 моторни превозни средства, и 2310 лица. Полицейските служители са констатирали 1609 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.

С мобилни и стационарни камари в областта са установени 605 нарушения на скоростните режими. Стационарната камера на изхода на град Нова Загора е заснела 140 нарушения, с мобилните камери само в град Сливен за една седмица са заснети 315 нарушения, 94 от тях през нощта. С останалите технически средства, разпределени в районните управления са установени в Котел- 73, Твърдица-77. За седмицата са издадени 518 електронни фиша.

За други нарушения са съставени 8821 фиша. Актовете са 59.

За неправоспособност са съставени 3 акта. 7 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като 6 от тях са с алкохол над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства. 3 са употребилите наркотични вещества по време на управление. За неплатени глоби са отнети 13 шофьорски книжки. Прекратени са регистрациите на 9 автомобила.

 

От отдел „Пътна полиция“ в ГДНП напомнят, че в края на 2017 г. влезе в сила разпоредбата на чл. 143, ал. 15 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) за служебно прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да го регистрира на свое име.

От 12.06.2018 г. в програмното осигуряване е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ - служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27.12.2017 г. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно.

От 06.03.2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване.

При неизпълнение на задължението по чл. 145, ал. 2 от ЗДвП се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.Важно е да се знае, че управлението на превозни средства с прекратена регистрация е престъпление по смисъла на чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев