Община Сливен

Спектакъл на Сливенският театър плени публика във Воронеж

...
17.06.2018 / 17:06

Три представления в препълнени зали , бурни аплодисменти, публика, изправена на крака, изключителен журналистически интерес, прием в Общинската администрация на Воронеж, участие в телевизионно предаване, пресконференция. С всичко това бяха изпълнени двата фестивални дни за режисьора Ивайло Гандев и актьора Димитър Марков от ДТ „Стефан Киров”. Те взеха участие със спектакъла „Семьон” в осмото издание на Международния фестивал на изкуствата Платонов във Воронеж, Русия. Постановката е на ДТ „Стефан Киров”. „Семьон” е дипломната работа на режисьора Ивайло Гандев, реализирана под формата на моноспектакъл на актьора Димитър Марков.

Димитър Марков и Ивайло Гандев участват в международния форум във Воронеж по покана организаторите. „Семьон” е поставен върху произведения на Андрей Платонов- патрон на Международния фестивал на изкуствата във Воронеж. Андрей Платонов заедно с Достоевски и Толстой е сред големите имена руски класици, получили световна признателност.

Сливенският спектакъл се игра на 14 и 15 юни 2018 г.в една от залите на Камерния театър във Воронеж. Поради големия зрителски интерес се наложи трансформиране на залата. Вместо предвидените 80 билета за представление и за двете вечери бяха продадени по 120 билета. Нестихващи бяха аплодисментите в края на двете вечери. Мнозина си тръгваха след представлението разплакани от силни емоции. Заради изключителния интерес бе изиграно извънредно трето представление. „Разтърсваща игра” , „покъртително представление”, „силно въздействие върху зрителя”. Особено силно впечатление направи това как български режисьор успява да почувства, а български актьор да пресъздаде емоцията на думите, на лексиката на Платонов, често непонятна даже за самите руснаци. Дали българската публика е пуританска колкото руската, за избора на музикално оформление на спектакъла, за режисурата на осветлението- това бяха само част от въпросите, отправени към Димитър Марков и Ивайло Гандев по време на пресконференцията. Силно впечатлени от играта на Марков останаха и актьори от Воронеж. Това, да получиш толкова висока оценка и признание за изпълнението си от колеги, е голяма награда за актьора- коментира координаторът на фестивала Тамара Циганова.

На 15 юни актьорът Д. Марков и режисьорът Ив. Гандев бяха приети от Надежда Савицкая, заместник –кмет по социалните дейности в администрацията на Воронеж. От името на ДТ „Стефан Киров” Ивайло Гандев връчи на Надежда Савицкая репродукция на картината, изобразена на първата театрална завеса в Сливен- творба на художника Йордан Кювлиев. От името на община Сливен на домакините бе предадена юбилейна монета „Стария бряст”. Сливен и Воронеж са градове побратими.

В тазгодишното издание на фестивала във Воронеж със свои постановки участват театри от Англия, Франция, Италия, Германия и Русия. Фестивалът продължава от 6 до 17 юни 2018 г.

Още снимки от новината

...

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев