Община Сливен

ПП АБВ-Сливен излезе с декларация за замяната на концесионер на спортен комплекс "Хаджи Димитър"

....................................
17.06.2018 / 17:33

Декларация на ПП АБВ-Сливен

 

във връзка с „решение“ на Общински съвет – Сливен за „замяна на концесионер по договор за концесия“

 

Уважаеми съграждани,

 

Втора седмица продължава публичната дискусия в Сливен по казуса „Що е концесия и правомерно ли е прехвърлянето на правомощията от законно избрания – на произволно избран „концесионер““.

И в организацията на АБВ тук, както множество сливенски граждани, с изненада посрещнахме „решението“ на Общинския съвет в Сливен. Защото най-представителният орган на местното самоуправление го направи срещу интересите на общината, в името на която е създаден! Нещо повече – присъствието на 6 (шест!) юристи-общински съветници е предпоставка за законно-съобразност дори при внасянето на всеки проект за решение, още повече при одобряването му! Затуй равносметката от последната сесия създава тревога за досегашната „продукция от решения“ в мандата на настоящия местен парламент…

Недопустимо е отношението към проблем от важно за сливенци значение да се разглежда повърхностно, прибързано, в среда за „съглашение“, в „субективна услужливост“!

Като съотнасяме действащия договор за концесия със Закона за концесиите, ние открито заявяваме:

1.Няма обективни причини, нито пък правно основание за преразглеждане на договорните отношения между общината и концесионера, няма основания за замяна на концесионера, нещо повече-„аргументите“ на вносителя се обосновават върху текстове, които не съществуват в действуващия Закон за концесиите!

2. По Закона за концесиите (чл.137, ал.5 и 6) „взетото решение“ на Общинския съвет съставлява „съществена промяна“ в отношенията между концендент и концесионер – каквато форма на изменение

Законът третира като недопустима между субектите в променящия се договор.

И тъй като текстовете по Закона за концесиите са ясни и разбираеми, а предлаганата „промяна“- неубедително правно защитена, логичният извод е, че „вносителят, с предложението си, е подвел своите колеги-общински съветници“.

Инициативата на концесионера (за замяна) би могла да бъде развита само при форма на „публично-частно партньорство“, което би било възможно единствено при готовност на общината да се включи като участник в него! Само така би бил защитен публичният интерес-условие, което е заложено в действащия Закон за концесиите!

Но, многодневната вече публична дискусия, произвела се благодарение на „откритите писма“ на 2-ма общински съветници, показва, че проблемът има не само практически, но и политически измерения!

В обявеното „решение на общинския съвет“ озадачава организираното „съгласие“ между представителите на партии, които носят или пък са носили, или искат да носят в близко бъдеще „отговорности“- за община, за държава, за… Публичното мнение логично се смущава не само от постигнатите “ 21 гласа ЗА“ „замяната на концесионера“, но и от многото „въздържали се“, където озадачава и големият брой гласове от водещата опозиционна формация-факт, който е тревожен индикатор за политическото, но и за гражданското достойнство на „представящите социално-мислещите сливенски избиратели“. Как да повярваме, че само 2 от 41 съветника носят „дълг и отговорност, и смелост“ за интересите на сливенци във висшия орган на местното самоуправление?!…

И заедно с това – не смятаме, че истинната, справедлива, отговорна, активна в защитата на публичния интерес позиция може да се „финализира“ с оставка! И, ако г-н М.Афузов, в битността си на общински съветник действително се води от гражданския интерес и от този „на своята партия“, е логично да го прави още по-резултатно в местния парламент, а не „вън от него“, както обяви!

Защото и местното самоуправление, и гражданското общество се нуждаят от личности с ценности, носители на дела с висока морална значимост, от политики, които да променят качествено, към Добро, живота на всички хора – и в общината, и в България!

Завършвайки заявяваме:

1. Нямаме съмнение че кмета на Община Сливен няма да изпълни „волята на принципала“ по „замяна на концесионера“!

2. Нямаме съмнение че, Областния управител на Област Сливен в изпълнение на правомощията си, не ще допусне процедурна реализация на незаконното „решение“!

3. Надзора на прокуратурата, няма да пропусне да се произнесе в защита законодателството на Република България!

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев