Община Сливен

Адвокатската колегия в Сливен представи книга за своята история

....................................
16.06.2018 / 15:38

Адвокатската колегия в Сливен представи книга за своята история. Премиерата се състоя на 15 юни вечерта, във фоайето на зала „Сливен”. Гост на празника бе областният управител Чавдар Божурски.

 

„Страници от историята на Сливенската адвокатура” е първата и засега единствена история на дейността на местните адвокати – от избора на защитници на гражданите през Възраждането, регулирането на професията, създаването на професионалната гилдия, демократичните реформи в наше време. Книгата се появи на бял свят благодарение на местната адвокатска колегия. Авторите й са Цвета Башева и колектив. Башева е изследовател, дългогодишен служител в Държавния архив. За написването на тома от 360 страници, илюстриран с богат документален и снимков материал, са допринесли членовете на САК Елена Христова, Людмила Дякова, Иван Благоев, Людмила Алексиева, Лидия Атанасова, Юлияна Колева, техническият секретар на САК Добринка Тучкова, служителите на Държавен архив и на библиотека „Зора”. Редактор е журналистката Щилияна Василева. Книгата е отпечатана в издателство „Обнова” и се посвещава на 130-годишнината от приемането на Закона за адвокатите. Авторският колектив изказа специална благодарност за оказаната подкрепа на Висшия адвокатски съвет и на председателя на сливенската колегия Тодор Костов. „Тези страници от историята ни са резултат от огромен труд, който продължи близо две години и половина. Вероятно има непълноти, но с времето те могат да бъдат запълнени”, каза председателят на САК адвокат Костов.

 

Гости на премиерата бяха кметът на община Сливен Стефан Радев, ръководството на Висшия адвокатски съвет, ръководството на Националното бюро за правна помощ, ръководствата на адвокатските колегии в страната. Премиерата е едно от встъпителните събития от програмата на Пролетната национална конференция на българската адвокатура, която се провежда от 15 до 17 юни в Сливен. Домакини и участници поднесоха цветя пред паметника на д-р Симеон Табаков, който бе основно ремонтиран с дарителска кампания на Сливенската адвокатска колегия. Д-р Табаков засега е единственият адвокат от града, на когото е издигнат паметник от благодарните поколения.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев