Община Сливен

Наградиха лауреатите в Национален фестивал на любителските театри Нова Загора 2018

.........................................................
11.06.2018 / 09:40

За поредна година, в началото на юни, Нова Загора посрещна почитателите на Мелпомена и се потопи във вълна от емоции. От 6 до 8 юни градът ни бе домакин на Националния фестивал на любителските театри, организиран от Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков - 1870”. И този път с брилянтната си игра под светлините на прожектора, любители театрали от Нова Загора, Първомай, Тутракан, Велико Търново, Раднево, Елхово, Костинброд, Исперих, Каспичан, с. Първомайци, общ. Горна Оряховица и с. Самоводене, общ. Велико Търново ни разкриха вълшебството на Мелпомена, извайвайки по неповторим начин образи от наши и чужди драматурзи. В единадесетото издание на театралния форум новозагорската публика имаше удоволствието да види: „Неотразима на 50“ от Жанета Стоянова, „Опечалената фамилия“ от Бранислав Нушич, „Бар „Роза и венец“ от Джон Присли, „Без докачение, моля“ от разкази на Чудомир, „Старецът и внучето“ от Петър Рангелов, „В старо село накрай света“ от Недялко Йорданов, „На гости у министъра“ от Иван Вазов, „Милионерът“ от Йордан Йовков, „Деца на света“ от Стефан Цанев, „Велможата Ваников“ от Борис Илиев, „Женитба“ от Н. В. Гогол, „Големанов“ от Ст. Л. Костов и „То беше чучулига, Жулиета“ от Ефраим Кишон.

Сърцатата игра на актьорите оплете във вълшебството на безвремието своите зрители с онази тънка невидима нишка, от която извира цялата разноцветност на живота и която ни ни кара винаги да се връщаме в театралната зала и отново да съзерцаваме света през очите на актьорите.

На 8 юни от 20.00 ч. се състоя и церемонията по награждаването на лауреатите на тазгодишния фестивал. Тя бе уважена председателя на Общински съвет - Нова Загора Георги Николов и от секретаря на Община Нова Загора Мария Стефанова. Председателят на журито Веселин Мезеклиев изказа благодарност на организатори и участници.

Той сподели, че макар и без професионална квалификация, всички участници, изявили се на новозагорска сцена правят истинско изкуство. Г-н Мезеклиев подчерта, че поради изключително високото ниво на представените постановки, за първи път в историята на фестивала, журито е взело решение да присъди допълнителни поощрителни отличия – грамоти за постановъчни и актьорски постижения, за най-успешно партньорство на сцената, за майсторски похват при изграждане на характерна роля и за оригинална трактовка на роля. Носителите на призовете за мъжка, женска роля и спектакъл за 2018 година получиха своите статуетки от председателя и членовете на журито Веселин Мезеклиев, Светла Бенева и Наташа Колевска. За втора поредна година специалната награда на кмета на община Нова Загора Николай Грозев грабна НЧ „Иван Вазов – 1947“, гр. Костинброд с постановката „Деца на света“, режисьор: Милослав Милославов. Секретарят на Община Нова Загора Мария Стефанова благодари на журито и всички участници в Единадесетото издание на Национален фестивал на любителските театри 2018, като подчерта, че е важно да подкрепяме театралното изкуство, защото то носи онези отрезвяващи послания, които обществото има нужда да си

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев