Община Сливен

В Нова Загора се провежда Националния фестивал на любителските театри

.........................................................
07.06.2018 / 09:17

За единадесета поредна година Нова Загора ще заживее с пулса на Националния фестивал на любителските театри. Три поредни дни – от 6 до 8 юни, магията на Мелпомена ще привлича почитателите на древното изкуство в тъмната зала, където под светлината на прожекторите ще имаме възможност да погледнем живота философски и в перспектива.

И тази година, организираната от Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков - 1870“ културна проява поднася на публиката едно невероятно преживяване, което едновременно откъсва от действителността, но и напомня за нея, проповядвайки важни житейски ценности. На новозагорска сцена в тридневния маратон актьори–любители от Първомай, Тутракан, Велико Търново, Раднево, Елхово, Костинброд, Исперих, Каспичан, с. Първомайци, общ. Горна Оряховица, Дебелец, Трявна, с. Самоводене, общ. Велико Търново, Гълъбово и Нова Загора ще зарадват своите почитатели с умелата си и емоционална игра, раздавайки се докрай, за да ги накарат да се засмеят, да поплачат и да се замислят.

Честта и удоволствието да открие единадесетото издание на Националния театрален фестивал и да поздрави тазгодишните участници в благородната надпревара имаше заместник-кметът Светла Стоянова: "Уважаеми творци на театъра, от сърце Ви желая преди всичко здраве, вдъхновение, сили и енергия, за да продължавате да бъдете посланиците на едно от най-обичаните изкуства – театъра! Гордеем се с талантите Ви и с голямата сила на духа. Продължавайте да пълните театралните салони и да радвате публиката с прекрасните си изпълнения!“ Тя пожела и спорна работа на журито на Националния театрален фестивал с председател Веселин Мезеклиев, актьор, режисьор и преподавател по актьорско майсторство и членове: Наташа Колевска – Куртева, драматург в Театъра на българската армия, гр. София и Светла Бенова, театровед, което за поредна година ще има нелеката задача да отличи най-добрите. В края на първия фестивален ден, театралният колектив при НЧ „Напредък - 2001“, гр. Нова Загора представи премиерата на своята пиеса „На гости у Министъра“ от Иван Вазов, с режисьор Димитър Димитров. Талантливите актьори ни поднесоха един свеж и шеговит поглед върху вечната тема за властта и стремежа към определени позиции. Новозагорци имаха възможност да се пренесат назад във времето сред колоритните образи на Баба Дона, Станчо Квасников, Стояна, Симеон, г-жа Терзийска, Какавидов и Боздугански, Стояна, във Вазовия свят на службогонството, така удивително актуален и до днес.

През първия ден на театралния форум зрителите имаха удоволствието да видят още представленията на театралните състави при НЧ „Пробуда - 1905”, гр. Първомай, НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1973”, гр. Тутракан, НЧ „Пламък - 2016”, град Велико Търново и Общински театър „Ангел Колев”, гр. Раднево.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев