Община Сливен

Тази неделя Куклен театър - Сливен ще представи последното си за сезона представление „Красавицата и Звяра“

------------------------------------
05.06.2018 / 15:27

На 10 юни /неделя/, от 11.00 часа, Държавен куклен театър-Сливен ще закрие 57-ия си сезон с един от най-новите си спектакли „Красавицата и Звяра“ по френската народна приказка. Автор - Сабине Занц, превод на български, постановка, сценография, кукли, костюми и оригинална музика – Александър Бетов, глас- Цветелина Янева. Любимата на поколения приказка разказва актьорът Георги Янев.

 

С най-висока оценка от министерство на културата, номинация за ИКАР 2018, редица отличия, премиери, пети международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра” и с нови творчески проекти завършва 57-ия си сезон сливенският куклен театър.

 

ДКТ – Сливен завършва един изключително успешен сезон с реализирани 6 премиери, успешно състоял се 5-ти Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра”, множество участия и отличия от престижни национални и международни фестивали. През изтеклия сезон театърът зарадва почитателите си с пет нови заглавия. „Драконът“, „Пук“, „Коледен подарък“, „Красавицата и Звяра“ и „Малки истории за любовта“ /в сътрудничество с Център за искуства „За Родопите“ и Театър „Стафан Бьорклунд”, Швеция/ са най-новите представления в репертоара на ДКТ-Сливен. Спектакълът „Драконът“ по Евгений Шварц – дело на невероятния тандем режисьорът Бисерка Колевска и сценографът Свила Величкова, завладя фестивалните сцени у нас и в чужбина и спечели редица отличия. Награда за най-добро детско представление и награда за сценографията и костюмите от 14-ия зимен театрален фестивал “Сцена, палитра, слово” 2018, Пловдив; Специална награда за сценография и кукли на XIX Международен фестивал на спектакли за деца “ВЪЛШЕБНАТА ЗАВЕСА”, Търговище 2018; номинация за ИКАР 2018 на Делян Кьосев за ролята на Кмета в „Драконът“.

Отличие за образователен спектакъл от 14-ия зимен театрален фестивал “Сцена, палитра, слово” 2018, Пловдив получи представлението „Телефон 112“. Мюзикълът за деца „За принцесата, която...” взе наградата за колективна анимация и актьорска игра на 19 Международен куклено-театрален фестивал в Източно Сараево, РСръбска, Босна и Херцеговина.

Номинации за наградата СИВИНА 2018 получиха актьорите Георги Янев, за ролите на Набръчкания човек и Калкана, и Мария Джойкева, Никол Николова и Стела Стоянова, за ролята на Лили в спектакъла „Пук” по Валери Петров, и Мария Джойкева за ролята на Елза в спектакъла „Драконът”.

Работата и усилията на екипа на Държавен куклен театър-Сливен бяха подобаващо оценени и от Министерство на културата. На тържествената церемония по връчването на наградите ИКАР 2018, сливенските кукленици получиха отличието на МК за постигнати високи резултати в областта на театралния мениджмънт и творческа дейност. Резултатите намериха отражение и в комплексната оценка на министерството, за цялостната дейност на културните институти в областта на сценичните изкуства, където ДКТ-Сливен е с най-добри постижения – със 132 точки, при максимални 150.

През април тази година се проведе и 5-тото издание на Международния фестивал на изкуствата „Магията на вятъра”, организиран от ДКТ-Сливен и със съдействието на Община Сливен и Министерство на културата. Фестивалът представи пред сливенската публика много представления и арт прояви от различни жанрове, които се радваха на изключителен интерес.

Независимо от приключилия активен театрален сезон, ДКТ - Сливен усилено се подготвя за предстоящи участия в Десетото юбилейно издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”, София и IV Международен куклен фестивал, Анкара, Турция и др. Започват репетициите и на предстоящите премиерни представления за следващия сезон. „БЯЛА ПРИКАЗКА“ по Валери Петров е заглавието на спектакъла, който поставя проф. Боньо Лунгов – изтъкнат куклен режисьор и преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. В процес на подготовка са и още много интересни проекти и изненади за почитателите на Държавен куклен театър-Сливен, за които ще разкажем повече в началото на новия театрален сезон през м. Септември 2018 г .

Екипът на Държавен куклен театър-Сливен желае весело и слънчево лято на всички свои приятели и почитатели!

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев