Община Сливен

Международна младежка художествена изложба "Нова Загора 2018"

...
02.06.2018 / 12:30

Първи юни, Денят на детето в Нова Загора, завърши с още едно вълнуващо събитие - официалното откриване на двадесетото издание на Международната младежка художествена изложба „Нова Загора 2018“. В 19.00 ч. талантливи малки художници, заедно със своите горди родители и преподаватели, разгледаха изложените творби в Художествена галерия „Руси Карабиберов". Гости на официалното откриване на експозицията бяха началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ Станимира Кънчева, проф. д-р Марин Добрев - директор на Художествена галерия Стара Загора и д-р Тодор Тодоров - председател на Сдружение „Нова Загора". Уредникът на новозагорската галерия Иван Стоянов изрази радостта си от мащабите на организираната проява, като изтъкна, че в двадесетото издание на изложбата са получени творби от 42 държави. Проф. д-р Марин Добрев напомни за началото на тази културна изява и обобщи, че макар и толкова различни детските творби имат един общ елемент – усмивката. Той изрази своето задоволство, че толкова много деца от различни краища на света говорят за малкото градче Нова Загора като притегателен център за красота, очарование и изкуство. Проф. д-р Добрев подчерта, че организаторите на тази изложба трябва да бъдат горди със своите постижения и постигнат размах, защото на пръсти се броят центровете в света, които могат да се мерят по мащабност с международната младежка художествена изложба. Той пожела успех на малките творци и да продължават да рисуват с присъщата си чистота и непринуденост своите най-големи фантазии. С думи на благодарност за упоритата и всеотдайна работа към уредника Иван Стоянов се обърна г-жа Кънчева. Тя поздрави децата за вложения труд, старание и въображение и пожела още по-голям успех на културната проява. Присъстващите млади таланти и техните преподаватели от Нова Загора, Стара Загора, Дупница, Севлиево и гр. Трабзон, Турция, получиха своите почетни дипломи от г-жа Кънчева и проф. д-р Марин Добрев, след което всички заедно се потопиха във вълнуващата феерия от багри и цветове.

За двадесетото издание на изложбата бяха получени 4 876 творби от Австралия, Азербайджан, Аржентина, Бангладеш, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Германия, Гърция, Естония, Индия, Индонезия, Иран, Испания, Йордания, Казахстан, Канада, Кипър, Китай, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Тайван, Тайланд, Турция, Узбекистан, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия и Шри Ланка. Специализирано жури, под председателството на проф. д-р Марин Добрев - директор на Художествена галерия Стара Загора, с членове – Сузана Каранфилова - изкуствовед в Националната галерия, София и Мария Петкова, представител на Сдружение „Нова Загора", допусна за участие в изложбата 520 творби, младите автори, на които получиха почетния диплом на изложбата. Журито удостои 15 училища и формации по изобразително изкуство с почетен диплом за колекция и 18 преподаватели за тяхната работа.

Почетен диплом за най-добра детска творба от името на проф. Стоян Стоянов получи десетгодишната Лаура Калежова от Основно училище в гр. Яровнице, Словакия. Почетен диплом за най-добра колекция на името на проф. Стоян Стоянов получи Международната академия по изкуства в гр. Готхатуа, Шри Ланка. Почетен диплом за най-добър преподавател на името на проф. Стоян Стоянов получи Милада Виецковска от Младежки дом на изкуствата гр. Рудник, Полша.

Още снимки от новината

...

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев