Община Сливен

Система за "контрол с поглед" ще помага на децата със затруднения в Сливен

.........................................................
30.05.2018 / 09:13

Модерна система за диагностика и обучение на деца с физически затруднения бе въведена в Регионалния център за подпомагане на процеса на приобщаващо образование /РЦПППО - бивш ресурсен център/ в Сливен. Доц.д-р Морис Гринберг, водещ експерт по технологиите с проследяване на поглед и председател на УС на фондация „АСИСТ-помагащи технологии“, представи продукта заедно с колегата си д-р Евгения Христова. Това стана на среща в РЦПППО с участието на зам.областния управител Димитринка Петкова, началника на РУО-Сливен Бисерка Михалева, педагогически специалисти от центъра.

Технологията е предназначена за деца и ученици, които са с двигателни проблеми, мускулна дистрофия, аутизъм, с липса, частично или нацяло, на слухови и говорни умения или други затруднения, препятстващи обучението и комуникацията им. Системата им позволява да командват с поглед компютър: да изразяват желания чрез посочването на различни символи, да рисуват, а в по-късен етап – и да пишат. „Основният софтуерен продукт е за комуникация, обучение и писане на текстове, като може да се профилира за нуждите на всяко дете“, съобщи доц.д-р Гринберг. Системата е изключително подходяща и за възрастни след претърпян здравословен проблем или инцидент, довели да загуба на двигателната активност или на говора. По данни на фондация „АСИСТ“, близо 7000 възрастни и деца в България имат нужда от комуникация с поглед. В Сливенска област децата със специални образователни потребности са 400, съобщи Юлия Стефанова, директор на РЦПППО-Сливен.

Технологията, предоставена от фондацията, е закупена за Центъра със съдействието на УНИЦЕФ. Започнало е обучението на 10 педагогически специалисти да работят с нея.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев