Община Сливен

Двоен празник в село Новоселец. В Загорци почетоха Свети дух

...
29.05.2018 / 13:49

Един невероятен празник, изпъстрен с много емоции и приятни изненади, организираха кметство Новоселец, НЧ „Пробуда - 1928“ и Пенсионерски клуб „Изгрев“ по случай Деня на своето родно място и 90 години от създаването на местното читалище. Години наред на Свети дух всички новоселци празнуват заедно този скъп за тях ден като честват небесния си покровител и си пожелават добруване – за тях, за децата им и разцвет на селото и общината. Празникът е желан и обичан, защото им дава възможност да бъдат сред най-близките си хора и ги зарежда с топлота, сигурност, вяра и надежда. Емоциите, които ги съпътстват, оставят у тях спомени за цял живот. Такъв незабравим спомен ще остави и този 28 май, за една невероятна вечер, изпълнена с много настроение и веселие. В 20.00 ч. кметицата на селото Силвия Александрова посрещна официалните си гости от община Нова Загора – градоначалника Николай Грозев, народния представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, заместник-кметовете Светла Стоянова и Маргарит Тодоров, общински съветници и кметове на населени места. Първи своя музикален поздрав към присъстващите отправиха певческите групи от местното читалище и пенсионерски клуб. Силвия Александрова, кмет на село Новоселец отправи приветствие към жители и гости като ги призова да се гордеят с непреходните народни традиции, които се превръщат в пазител на българския дух, на мъдростта и идентичността на нацията. Жителите на село Новоселец бяха поздравени лично и от градоначалника Николай Грозев, който изтъкна, че инициативите на местната власт, всеотдайността на новоселци и тяхното трудолюбие продължават да променят китното село, като същевременно запазват и съхраняват уникалния му облик, традиции и култура. Той им пожела да бъдат все така отговорни и креативни, смели в мечтите си и мъдри в решенията си за развитието и процъфтяването на родния им край. Г-н Грозев се обърна и с думи на благодарност към местното читалище, което вече 90 години поддържа огъня на знанието, обогатява културния живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи в селото и общината.

Новоселец е сред китните новозагорски села с възрожденски дух и традиции, с богата култура и неповторима атмосфера - село, което носи духа на предците, с хубавите къщи, с белосани стени и красиви чардаци, от които лъха вечност, уют и спокойствие. Организаторите на празничните изяви и този път оправдаха очакването за една незабравима вечер с песенното и танцово фолклорно изкуство. В пъстра китка от народни ритми се преплетоха и уникални обичаи, сред които и един особено атрактивен – нестинарството. Не бяха забравени и читалищните деятели, които с гордост отбелязаха и своята бележита годишнина. Те запознаха присъстващите със своята дейност чрез кратка презентация като отдадоха заслуженото уважение на своите председатели през годините на упорит труд. В края на вечерта кметицата на Новоселец Силвия Александрова и Ивелина Александрова – библиотекар в местното читалище, заедно разрязаха тортата по случай двойния празник. Последните, финални щрихи на тази толкова емоционална и зареждаща вечер, поставиха бляскавите съцветия на пъстрата заря в помръкналото небе, след което жители и гости се хванаха на едно хубаво българско хоро.

 

На 28 май, с много настроение, танци и песни, жителите на село Загорци отбелязаха своя празник. Всяка година на Свети дух те почитат духовния покровител на своето родно място, като си припомнят миналото и чертаят планове за бъдещото развитие на населеното място. В 19:30 часа кметът на селото Тенко Харачерев посрещна официалните гости на тържеството – председателя на Общински съвет - Нова Загора Георги Николов, заместник-кмета Ивайло Енев и началника на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ Станимира Кънчева, общинския съветник Константин Тачев и кметове на населени места. Кметът г-н Харачерев се обърна към присъстващите като им припомни богатата история на селото и призова загорци да продължат да работят заедно за родния си край. В края на обръщението си, той изказа благодарност на ръководството на Община Нова Загора за ползотворното сътрудничество и всеотдайната работа за издигане стандарта на живот на жителите на село Загорци. На свой ред заместник-кметът Ивайло Енев поздрави празнуващите и прочете поздравителен адрес от името на кмета на община Нова Загора Николай Грозев. „Пожелавам Ви да съхраните гордостта и удовлетворението от постигнатото с амбицията да продължите напред, като давате израз на доброто и все така твърдо устоявате на предизвикателствата. Вярвайте в успеха и гледайте в бъдещето. Нека всеки ден да имате повод за усмивка, а усмивката на другите да бъде Вашето вдъхновение! Да си пожелаем на този светъл ден здраве, мъдрост, радост във всеки дом, дълголетие, оптимизъм, хармония и добри бъднини за с. Загорци. Честит празник!“ - се казва в него.

В красивата пролетна вечер всички жители и гости на село Загорци бяха поздравени от възпитаниците на клас "Народно пеене" от Обединена школа по изкуствата „Илия Аврамов“ и темпераментните хоротропци на Танцов състав при Народно читалище „Светлина – 1862”, с. Любенова махала и Танцова школа „All steps”. Присъстващите не издържаха на магията на българския фолклор и с настроение и жар се присъединиха към пъстрата плетеница на извилите се на мегдана кръшни хора. Достоен завършек на празничната вечер беше красивата заря в нощното небе, която освети с разноцветни отблясъци усмихнатите лица на хората.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев