Община Сливен

Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа бе открита в Сливенския женски затвор

.........................................................
25.05.2018 / 09:22

Изложбата „В името на драгоценното ни Отечество“ на Регионалния исторически музей в Сливен днес бе открита в женския затвор в града. След гостуването си в СУ „Св. Климент Охридски“ в столицата, във Варна, Велико Търново, Русе, Бургас и други градове, таблата с фотоси, посветени на 150-годишнината от славния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, бяха експонирани в мястото за лишаване от свобода по покана на ръководството на затвора.

Жените, присъстващи на откриването, бяха поздравени за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от директора на музея Николай Сираков и от Сийка Павлова, началник на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“. За високия морален ръст на четниците и саможертвата в името на Отечеството говори уредничката в отдел „История на България ХV – XIX век“ Росица Георгиева.

В Сливенския женски затвор изтърпяват наказания между 210 и 220 жени. Около 60 от тях повишават образованието си в училището на територията на затвора, което дава възможност за завършване на гимназиална степен. Част от затворничките имат възможност и да работят, включително пребивавайки в общежитието от открит тип в местността „Рамануша“. Откритата днес изложба е част от богатата културно-информационна дейност, която се развива на територията на затвора, с участието и на самодейни колективи. Театралната трупа на лишените от свобода жени е подготвила за днешния празник постановка по пиесата на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация“.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев