Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Има ли корупция в четирите общини на област Сливен?

.........................................................
22.05.2018 / 10:40

Има ли корупция у нас? – е всекидневна тема в пресата, в парламента и гражданското общество. С този въпрос се обърнахме към кметовете на Сливен, Нова Загора и Твърдица. След неуспешни опити да се свържем и с колегата им Коста Каранашев, потърсихме отговор от шефката на местния парламент Христина Чолакова.

Ще предам накратко казаното от тях.

Според Стефан Радев, за две и половина години размерът на просрочените задължения е сведен до няколко милиона и това само по себе си говори какво се случа в община Сливен. А ние ще припомним за скандалните издънки с корупционен привкус на Йордан Лечков като случая с обсебените от Евгений Петков над 1 млн. лева за ремонта на Старческия дом. Кольо Милев пък дарява щедро 1 млн. и 300 хиляди близка нему фирма за несвършена работа, съгласно доклад на АФДИ. Примерите са много и отлежават в архива на „Седмица“ от години.

Стефан Радев подчерта, че стремежът на неговия екип е да бъдат делегирани повече отговорности като в случая с детските градини и пр. „Ако получим сигнали, веднага извършваме проверка… Имало е такива и с подозрения за корупция, но не са установени нарушения. Няма образувани производства в прокуратурата и полицията, следим изкъсо и работата на нашите служители“ – заяви кметът.

Според общински съветници, дори тукашната опозиция в лицето на Таско Ерменков, Кольо Милев, Атанас Делибалтов и пр. не е била тъпан на тема корупция срещу управляващите в Сливен. Това обаче не означава в отделни структури, общински фирми и пр. всичко да е чисто и идеално. „Седмица“ е отворена за всякакви сигнали.

Подобно становище сподели и кметът на Нова Загора Николай Грозев. Не липсват сигнали относно строителни и други обекти, които веднага се проверяват. Лично аз съм разследван от прокуратурата, но нарушения не бяха открити – сподели кметът. И посочи конкретен пример как се действа при съмнения за корупция: от общината са подадени сигнали до прокуратурата, културното министерство и пр. за липсващи ценни антики, укрити от археолозите от Историческия музей…

Срещу мен и общината често постъпват сигнали до различни органи от години, зад които стои най-вече конкретно лице с друг политически профил – сподели кметът на Твърдица Атанас Атанасов. – Извършените проверки обаче не откриват нередности, камо ли корупция.

Председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова подчерта задружната работа и единение на общинските съветници за възстановяване на общинската икономика след настъпилия срив при управлението на бившия кмет Христо Киров. Котел дължи сегашния си възход на Коста Каранашев, който действа безкомпромисно спрямо всякакви опити за дестабилизация и източване на общината. Няма заведени преписки и разследвани настоящи общински служители и съветници – добави г-жа Чолакова.

С тази наша публикация темата за корупция в четирите общини на Сливенска област далеч не е изчерпана. „Седмица“ е отворена за сигнали за корупционни проявления и други съмнителни дейности в ущърб на гражданите и гражданското общество.

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев