Община Сливен

Нощ на музеите в Регионалния исторически музей - Сливен

.........................................................
21.05.2018 / 09:36

Регионален исторически музей - Сливен се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Официално "Нощта на музеите" беше открита от кмета на гр. Сливен – Стефан Радев, водещ на вечерта беше Дора Пондалова от РИМ - Сливен. Първо бяха наградени учениците Даниел Иванов Влахов от ППМГ "Добри Чинтулов" и Иван Тихомиров Тенев от ПХГ "Дамян Дамянов" за постигнати високи резултати в национални исторически конкурси.

Празничните прояви стартираха с изпълнения на Китарен ансамбъл „Кода“ с ръководител Найден Дойнов. Последваха изпълнения на Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм“ с вокален педагог Елена Пеева, и изпълнения на деца от Клуб по спортни танци "Сливен" с треньор Цанка Иванова. Джаз квинтет – Пловдив бяха специалните гост – изпълнители в края на вечерта.

Беше проведена томбола в играта „Музеен детектив“. Всеки желаещ получи бланка с изображения на експонати и трябваше да открие посочения експонат като посети четирите ни музейни обекта. Най-голямата награда беше еднодневна екскурзия до Одрин за двама осигурена от транспортна фирма “Дорис“.

В нощта на музеите и галериите, сливенци имаха възможност през целия ден да разглеждат най-новата фотодокументална изложба "Моят град в годините отминали... и днес", която е на открито на бул. „Цар Освободител“ пред сградата на Регионален исторически музей – Сливен.

В къща музей "Хаджи Димитър" бяха излъчвани документални филми в „Музейна киновечер“: „Планината на непокорните”, „В името на драгоценното ни Отечество”, „Опит за исторически етюд. Д-р Симеон Табаков”, „Паметникът”. Изложба под наслов „Войводата Хаджи Димитър през погледа на малките художници“ можеше да се разгледа в къщата музей на войводата, с рисунки на ученици от XI СУ "Константин Константинов" – гр. Сливен, както и от ОУ „Найден Геров“ – с. Гавраилово.

В сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, освен нашите постоянни изложби, посетителите разгледаха гостуващата от РИМ - Бургас изложба "Нестинарството-българската магия с огнена жарава“ и гледаха филм за нестинарството на РИМ-Бургас. Изложбата може да бъде разгледана в залите на Първата държавна текстилна фабрика още няколко месеца.

За безплатни посещения до 01.00 ч. на 20 май 2018 г. бяха отворени къща музей "Хаджи Димитър", къща музей "Сливенски бит XIX-XX век", Регионален исторически музей - Сливен и Първата държавна текстилна фабрика на Балканите.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев