Община Сливен

Градушка нанесе щети по овощни градини по поречието на Тунджа в Сливенско

------------------------------------
19.05.2018 / 20:28

Градушка нанесе щети по овощни градини по поречието на Тунджа в Сливенско. Това e съобщил за БТА председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров.

В региона се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката, прасковите са около 16 000 декара, около 3000 декара са насаждения със сливи и джанки, черешите са около 8000 декара.

След падналия град снощи, поражения са били нанесени на овощни масиви в селата Чинтулово, Мечкарево, Глуфишево, Панаретовци, Жельо войвода, сливенския квартал "Речица" и др. Петров прогнозира, че близо 30 на сто от черешовата реколта ще пропадне. Той припомни, че студовете в началото на март нанесоха големи щети на кайсиите и ранните праскови. Според него, се очертава тежка година за овощарите, които се надяват на подкрепа от държавата за пропадналите площи.

Според прогнозните цени за предстоящата черешова кампания, от 80 ст до лев ще струват черешите за преработка, между 1.80 и 2.60 лв ще струват черешите за фреш маркет, а за износ - над 2 лева.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев