Община Сливен

Акценти от Националния фестивал на детската книга, провел се в Сливен

.........................................................
15.05.2018 / 11:43

От 8 до 10 май 2018г., за двадесета поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България наречен Национален фестивал на детската книга.

XX Национален фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. Днес този единствен по рода си фестивал е значимо културно събитие с национален и международен престиж и има много приятели и извън границите на България. Той стимулира към творчество, възпитава обич и уважение към книгата. Превърна се в чакан и обичан празник за българските деца.

Чудесният тридневен празник премина под патронажа на г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

 

 

ПРЕМИЕРИ НА ДЕТСКИ КНИГИ. СРЕЩИ С ДЕТСКИ АВТОРИ

В дните на фестивала се състояха премиерите на детските книги: „Давид“ на Евгения Войнова; „Майстори на феи” на Весела Фламбурари; „Щъркелиада” на Николай Стоянов; „Приказка за една плишимура, която дори не приличаше на плишимура” на Асен Сираков; „Съкровища, пищови и южни морета” на Калоян Захариев; „Приключенията на страхливия вълк Гошо” на Николай Пенчев; „Феята на захарницата” на Катя Антонова; „Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа” на Божана Апостолова; „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева. При голям интерес премина и премиерата на сборника „Искааам. Истории на пораснали деца” с творби на носителите на Националната награда „Константин Константинов” в категории „за цялостен принос” и „автор” в периода 2013-2017г. В нея се включиха авторите Ангелина Жекова, Петя Кокудева, Румен Иванчев, Никола Райков, Божана Апостолова и илюстраторите Петър Станимиров, Борис Стоилов и Силвия Калоянова.

В ОУ”Д-р Иван Селимински”, СУ”П.К.Яворов”, НУ”Васил Левски”, СУ”Константин Константинов”, ОУ”Елисавета Багряна” бяха проведени срещи с писателите: Георги Константинов, Кина Къдрева, Виктор Самуилов, Никола Райков, Ангелина Жекова. В Хуманитарна гимназия ”Дамян Дамянов” Издателска къща „Дамян Яков” представи книгата „Светът на Софи” на Юстайн Гордер.

На организираните премиери и срещи присъстваха над 2000 деца и тийнейджъри от Сливен и гости на фестивала.

 

ИЗЛОЖБИ-ИЛЮСТРАЦИИ

За участниците и гостите на фестивала бяха организирани и няколко уникални изложби.

В зала „Май” /бул. ”Цар Освободител” №1/ със съдействието на ИК „Хермес” беше експонирана Изложба – илюстрации на Борис Стоилов към кн. „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен” от Рудолф Ерих Распе. Изложбата събра много почитатели на обичаната от поколения деца книга и на оригиналните илюстрации към нея, за които Б.Стоилов получи вече и международно признание..

.

В галерия „Димитър Добрович“ /бул. „Цар Освободител“ 13/ беше открита Изложба – илюстрации на родения в Сливен художник Дамян Дамянов – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2017г. И тази изложба събра много приятели и почитатели на художника.

 

В Мраморна зала на ХГ „Д. Добрович” беше експонирана изложба – илюстрации на Петър Станимиров към кн.„Пръстенът на нибелунга. Kн.1-4” от Елена Павлова. Уникалният проект е реализиран със съдействието на издателство „Кибея”.

 

В зала „Сирак Скитник” беше открита обща юбилейна изложба илюстрации на носителите на Националната награда „Константин Константинов”- категория „Илюстратор” - Ралица Мануилова, Спас Спасов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров, Борис Стоилов, Пенко Гелев, Костадин Костадинов, Силвия Калоянова. В нея се представени нови творби и реализирани проекти на художниците от периода след получаване на наградата и може да бъде посетена до края на месец май.

 

 

Музей на театрални кукли на любими литературни герои и изложба „Театрални кукли на любими литературни герои“.

В първия ден на фестивала, в една от обновените зали на РБ ”Сава Доброплодни”, със специална церемония беше открит първият музей на театрални кукли на любими литературни герои изработени от деца в страната. Лентата при откриването прерязаха Росица Петрова-Василева – директор на РБ”Сава Доброплодни” и организатор на Националния фестивал на детската книга и Стефан Радев – кмет на община Сливен и председател на 20-то издание на фестивала. В експозицията са включени над 200 кукли наградени в различни издания на конкурса като идеята на организаторите е пространството да се използва и за творчески работилници и представления.

Изложбата „Театрални кукли на любими литературни герои”, включваща наградените експонати от VII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2018 беше експонирана във фоайето на първия етаж на ДТ”Ст.Киров”.. През трите фестивални дни изложбата е била посетена от над 2000 деца, някои от които дошли в театъра специално, за да я разгледат.

 

Кръгла маса с международно участие на тема:

„Балканските детски литератури и разпространението им в Европа”

В РБ ”Сава Доброплодни” се проведе кръгла маса с международно участие на тема: „Балканските детски литератури и разпространението им в Европа”, която бе открита от областния управител на Сливенска област Чавдар Божурски.

Темата на кръглата маса бе в съзвучие с целите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г. за засилване на ролята на страната ни на Балканите за тяхното приобщаване към ЕС. Във форума със свои доклади се включиха автори, издатели, преводачи, литературни критици от България и чужбина, както и представители на Фестивали за детска литература от балканските страни.

Конкретните цели на форума бяха: Да се очертае по-пълна картина за превода и разпространението на произведения на отделни национални детски литератури от балканските страни в други европейски страни; Да се анализират факторите, които влияят на превода и разпространението им в чужди литературни пространства, както и издателските политики за превод на детска литература от балканските страни и начините за насърчаване на трансгранична циркулация и разпространение на детска литература от Балканите в страните от Европа; Да се очертаят общи политики, стратегии и дейности за представяне най-добрите постижения на балканските детски литератури на чужди езици и включването им в европейския литературен обмен; Да се разшири обхвата от произведения на съвременната българска детска литература разпространявани в чужди литературни пространства с цел утвърждаване на положителния образ на България; Да се активизира културното сътрудничество и диалог на Балканите и на европейско ниво чрез насърчаване на трансгранична циркулация и разпространение на детска литература от балканските страни в страните от Европа.

Бяха представени докладите: Росица Петрова – Василева. Балканските детски литератури и разпространението има в Европа; Алберт Бенбасат /СУ "Климент Охридски/. Как българската детска литература се представя в чужбина през ХХІ век; Николай Стоянов. Литературата за деца - прозорец и към света; Никола Райков. Отвъд границата - трудния път към чужди литературни пространства; Димитър Бечев. Не изживяхме свидни младини...; Весела Фламбурари. Идентичност и общочовешки ценности. Опитът на една българска детска писателка из трънливия път на международното издаване; Анета Дучева Ферманн /Германия/. Трудности и успехи по пътя на една преводна книга; Елица Димитрова /Франция/. Български автори търсят френски читатели. Разпространение и прием на българска детска литература във Франция: реални щрихи; Кристина Дежьо /Унгария/. Българската народна поезия и народни приказки в Унгария. Преводачи и илюстратори; Мартина Салхиова /Чехия/. Портрети на български детски автори в iLiteratura.cz; Мира Церович Тасич /Сърбия/. Литературата за деца в орбитата на културното наследство на Балканите; Мила Васов /Сърбия/. Издателство "Братство" /Сърбия/ и неговата роля в разпространението на балканските детски литератури; Деян Алексич /Сърбия/. Рецепция на сръбската литература за деца в европейския културен кръг- контекстуализация и предизвикателства; Шимо Ешич /Босна и Херцеговина/. Разпространение на детските книги на съвременни автори от Босна и Херцеговина в страните от ЕС през последните двадесет години; Диана Чули /Албания/. Как да привлечем възможно най-много деца да четат книги? Как да ги образоваме чрез книги, с толерантност и любов към различните култури?

В дискусиите се включи и рунънската детска писателка Ана Андреску – гост на фестивала.

На 9 май от 9:00ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в читалня №2, се проведе семинар на тема: „Книги, издатели, библиотеки и защитата на авторските права”. Модератор на събитието беше издателят Дамян Яков. Дискусията за актуалната в последно време тема за репроправата и библиотеките събра в залата над 50 библиотекари от библиотеки от Сливенски и Ямболски регион. Темата наболя покрай отвореното писмо, което 30 български писатели представиха не само пред Министерство на културата, но и пред медиите.

РЕПРО БГ е сдружение, което трябва да следи и да защитава правата на авторите, когато техните произведения биват възпроизведени по механичен път от трети лица (т.е. не издатели) за лична или комерсиална цел. С прости думи – ако отидете в печатно студио и си преснимате 1, 2, 10 страници от дадена книга, то авторът трябва да получи заплащане за това. Същото е и при библиотеките. Когато една книга е заета от читател, който реално не си я е купил. Така се повдигна въпросът, кой трябва да плаща тези възнаграждения на писателите. Читателите? Бизнесът? Библиотеките? Искането на РЕПРО БГ и авторите е насочено към Министерство на културата и Национален фонд „Култура”, които да дават тези пари на библиотеките, които да ги плащат на писателите. А при механично възпроизвеждане на копия, то таксите да се плащат реално от вносителите на печатните машини и техника – общо 1% от печалбата на бизнеса. До тук нищо сложно на пръв поглед, но възникна въпросът как после се разпределят парите между авторите. Преди да бъдат разпределени събраните компенсационни възнаграждения между носителите на права, 30 на сто от събраната сума се отчислява и превежда по сметката на Национален фонд „Култура“. РЕПРО БГ разпределя останалата сума между отделните категории носители на права, свои членове, по следния начин 50% за писатели, 50% за издатели. И ако увещанието на сдружението е, че тези такси няма да натоварят никого, защото са „части от стотинката”, то можете ли да направите калкулация вместо нас, колко е заплащането? Къде са художниците? Ами, СБХ не е член на РЕПРО БГ! В дискусията библиотекарите се обявиха категорично против предложенията на РЕПРО БГ библиотеките да са ангажирани в този процес.

 

БАЗАР НА КНИГИ. КОНЦЕРТИ И ПРЕДСТАВЛЕНИЯ НА ОТКРИТА СЦЕНА

На специално уредения книжен базар на площада пред общината, най-новите си книги за деца представиха издателствата „Фют“, „Пан“, „Хермес“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“, „Ентусиаст“, „Унискорп“, и др. Книгите в трите фестивални дни се продаваха с големи отстъпки.

В първия ден на фестивала, от 11.30ч. на открита сцена, построена до базара на детски книги, състоя концерт под надслов „Здравей, наш фестивал!” с водещ актьорът Иван Благоев. В него със свои изпълнения се включиха децата от вокална формация „Морски песъчинки”- гр. Бургас и вокална група „Славейче" при II ОУ „Христо Ботев"- Сливен, акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос и Балет „Барби” към Военен клуб - Сливен, малки талантливи певци от вокална група „Ритъмчета”-град Сливен.

Наситеният с прояви първи ден на XX Национален фестивал на детската книга завърши с празничен концерт под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем песни” на откритата сцена на бул. „Цар Освободител”№1. Концертът бе с начален час 17:30ч. В програмата бяха включени изпълнения на възпитаници на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - гр. Бургас, специалност „Поп и джаз пеене“ и на Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” – Сливен. В концерта взеха участие и децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“- Сливен, акробалет „Тиара”-Айтос и балет „Барби” - Сливен. Специално участие в концерта взеха и музикантите от Младежки духов оркестър – гр.Ботевград, с ръководител Константин Гайдарски, които изпълниха пиесите по популярни мелодии: „I will survive”/на Gloria Gaynor/; „Hot Stuff”/на Donna Summer/; „Smoke on the water” /на Deep Purple/; „I was made” /на Kiss/; „Мистър Саксо Бийт”/на Alexandra Stan/; „Enter sandman” /на Metaliica/; „Hot N Cold” /на Katy Perry/; „Пролетни цветя”.

Във втория ден на фестивала от 11:00ч., на откритата сцена на бул.”Цар Освободител” №1 се проведе забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение”, а от 11:30ч., пред многобройна публика, се състоя представлението на театър „Трио” „Тук, там и навсякъде”.

В третия ден на фестивала. в Драматичен театър „Стефан Киров” – централно фоайе, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „Чудо до поискване” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Един ден изпълнен с вълшебства”. В награждаването взе участие и поетесата Валентина Радинска – председател на журито за определяне носителите на наградите от Националния литературен конкурс.

Поради лошото време в третия ден на фестивала предвидените по програма представление „Вълкът и седемте козлета“ на театрална къща „Мариета и Марионета” и заключителен концерт се сътояха в залата на ДТ”Стефан Киров”.. В заключителния концерт на XX–то издание на Националния фестивал на детската книга взеха участие ВИГ „Усмивки” – гр. Стара Загора, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен и балет „Барби" към Военен клуб -Сливен. На сцената се изявиха и възпитаници на вокална група „Ритъмчета" от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм" с ръководител Елена Пеева и малки танцьори от Клуб по спортни танци при Военен клуб - гр. Сливен и Клуб по спортни танци „Туида” – гр. Сливен.

 

 

НАЦИОНАЛЕН ПЛЕНЕР ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

Във втория ден на фестивала. за единадесета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера беше: ”Един ден изпълнен с вълшебства”. В него се включиха над 300 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна. Пленерът се проведе в Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата бяха оценявани от професионално жури с председател известният български художник Борис Стоилов.

 

 

КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ

И тази година карнавалното шествие с приказни герои се превърна в едно от най-очакваните от децата събитие.

За пръв път, час преди дефилето, на началната спирка на карнавала се проведе творческа работилница „Маска и грим за карнавала любим”, в която се включиха ученици от НХГ”Димитър Добрович”. Много от децата, участници в карнавала, безплатно допълниха карнавалния си костюм с подходящ грим.

Пъстрото карнавално шествие традиционно премина по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле се включиха актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките" и над 400 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето беше водено от 62 мажоретки от мажоретен състав при СОУ „Екзарх Антим I”- гр.Казанлък и мажоретните състави при V ОУ „П. К. Яворов”, XI СУ „К. Константинов”, XII ОУ „Ел. Багряна”, ПГИ „Проф. Д. Табаков” и Младежки духов оркестър – гр. Ботевград. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален костюм, които тази година бяха над 30.

Дефилето беше посрещнато пред община Сливен от патрона на фестивала, г-жа Цвета Караянчева, членове на Организационния комитет на фестивала и много гости.

 

Преди това, в 16:00ч. патронът на фестивала, г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария, посети Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и се срещна с Росица Петрова-Василева – директор на РБ”Сава Доброплодни” и организатор на фестивала. На срещата присъстваха и Амелия Гешева –зам.министър на Министерство на културата, Десислава Тенева – народен представител, Камен Костов – заместник-областен управител.

 

Тържествен концерт-спектакъл и връчване на Националната награда «Константин Константинов» за принос в детското книгоиздаване за 2018 г.

Във втория ден на фестивала, от 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” се проведе Тържествен концерт-спектакъл посветен на 20-годишният юбилей на фестивала. В началото на спектакъла беше направена кратка ретроспекция за постиженията на фестивала през годините и бяха отчетени заслугите на личностите с най-голям принос за развитието му през годините.

С приветствие към организаторите и гостите на фестивала се обърна председателят на 44-то Народно събрание и патрон фестивала – Цвета Караянчева. Със специално видео обръщение към участниците и гостите на фестивала се обърна и еврокомисарят Мария Габриел.

За подкрепата й за Двадесетото юбилейно издание на фестивала г-жа Цвета Караянчева получи реплика на пластиката на Националната награда „Константин Константинов”, която й връчи председателят на Организационния комитет на Двадесетия Национален фестивал на детската книга – кметът на община Сливен Стефан Радев.

Много са приятелите и съмишлениците на фестивала, които през годините са подпомагали реализирането на неговите цели, и на които неговите организатори дължат благодарност. Но по повод юбилея с почетна грамота и юбилейна пластика бяха отличени онези личности и институции, които имат най-голям принос за организацията и провеждането на фестивала и това са: патроните на различни издания на фестивала - г-жа Зорка Първанова, г-жа Маргарита Попова, проф.Вежди Рашидов, г-жа Десислава Танева, г-жа Мария Габриел; екипите на Министерство на културата и Държавната агенция за българите в чужбина през последните двадесет години; председателите на организационните комитети на различни издания на фестивала Радостин Койчев, Иван Славов, Йордан Лечков, Кольо Милев, Стефан Радев, дългогодишният член на организационния комитет на фестивала Дора Ескидарова, дългогодишният председател на Националното жури за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов” – г-н Игор Чипев, издателите Божана Апостолова, Велислав Велиславов, Дамян Яков, Любомир Русанов, Стойо Вартоломеев, художниците Петър Станимиров и Борис Стоилов,председателят на ББИА г-жа Снежана Янева, дългогодишният приятел на фестивала- директорът на най-стария литературен фестивал в Европа - Змаеви дече игре-гр.Нови сад – г-н Душан Джурджев. Без тяхната подкрепа фестивалът нямаше да достигне днешните си мащаби и да реализира своите цели. Наградите бяха връчени от кмета на община - Сливен Стефан Радев и от Росица Петрова – Василева - вдъхновител и организатор на фестивала.

За приносът й за организацията и провеждането на Националния фестивал на детската книга с почетен знак и грамота на ДАБЧ бе отличена Росица Петрова-Василева – директор на РБ”Сава Доброплодни”, по чиято идея и инициатива се провежда уникалното културно събитие.

За целенасочената си дейност за популяризиране на детската книга и стимулиране на детското четене и по повод 20 - годишният юбилей на Националния фестивал на детската книга, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” бе отличена с почетен знак на Министерство на културата /печат на Симеон Велики/ и грамота. Отличието беше връчено на директора на регионалната библиотека Росица Петрова –Василева от заместник-министъра на Министерство на културата Амелия Гешева.

След тържествената част се състоя и концерт-спектакъл с участието на актьорите Александра Сърчаджиева и Ненчо Илчев, младите актьори Стоян Величков, Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" - гр.Бургас, балетен състав от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, изпълнители от Клуб за спортни танци „Туида” – Сливен, младите певци Гала Ботева от гр. Севлиево и Габриела Йорданова и Иван Стоянов – възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”– гр. Бургас, Вокална студия „Розов свят” – гр. Стара Загора, възпитаници на НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел. В края на спектакъла се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2018г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградата в категория „за цялостен принос” на Божана Апостолова беше връчена от Патрона на фестивала, г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария, г-н Стефан Радев – кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала връчи наградата на Мая Бочева в категория „илюстратор”, а г-жа Амелия Гешева – заместник министър на Министерство на културата връчи наградата на Асен Сираков в категория „автор”.

 

Приключи двадесетото юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга, превърнал се в уникално явление в културния живот на България, който всяка година остава като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение.

Вече 20 години в дните на фестивала творци, издатели и илюстратори от България и чужбина в многобройни срещи показват на малките читатели най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература.

През 20-те години на своето съществуване Националният фестивал на детската книга се превърна и в единствения форум в страната, на който участниците в процеса на създаване и разпространение на детската книга – автори, издатели, илюстратори, книгоразпространители, библиотечни специалисти, както от България, така и от други страни се срещат тук, в Сливен, и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, търсят нови пътища и форми за засилване на интереса към книгите и четенето в новия, дигитален век.

Националният фестивал на детската книга се превърна и в естествено място за изява на всички млади дарования, които чрез словото и рисунките, в ежегодните пленери и литературни конкурси, отправят своите първи послания на творци.

А многобройните представления, „трубадурски” двубои и състезания, концерти, пъстри и весели карнавални шествия, в които дефилират любимите на децата приказни герои правят, празника вълнуващ, желан и незабравим не само за децата на Сливен, но и за техните връстници от цялата страна.

Вече 15 години Националната награда „Константин Константинов”- за принос в детското книгоиздаване, връчвана в рамките на фестивала, се определя като една от най-престижните литературни награди и стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Носители на наградата са най - ярките представители на съвременната българска детска литература – автори, илюстратори, издатели.

Фестивалът на детската книга има ритуална сила, той отваря врата на магическия свят на писаното слово, подчертава значението на книгата от ранна възраст, въвежда детето в света на зрялост, изграждайки съзнанието му за културната идентичност, към която принадлежи. Той зарежда с оптимизъм и надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния живот на децата.

Чрез проявите включени в неговата програма Националният фестивал на детската книга се превърна в чакан и обичан празник за българските деца. Положителните оценки за всички негови проявления, постигнатите резултати, перспективите му за развитие са стимул за нас, неговите организатори да продължим да го организираме със същата енергия и ентусиазъм и през следващата година.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев