Община Сливен

Доброволци ще работят в помощ на децата-бежанци и семействата им в Сливенска област

.........................................................
15.05.2018 / 09:24

Доброволци от сдружение „Гражданско общество” ще работят в Сливен и Нова Загора за оказване на помощ на чужденци, подали молби за международна закрила или за убежище. Дейността им е насочена към нуждите на децата и семействата им - бежанци в Сливенска област, тъй като на нейна територия, в новозагорското с.Баня, се намира един от четирите регистрационно-приемателни пункта в страната.

 

Проектът на сдружението под мотото „Заедно към толерантност” е създаден по инициатива на Български фонд за жените. Той бе представен на кръгла маса в областната администрация с участието на представители на РЗИ, РУО, социални работници, медицински лица. „Темата е актуална не само за Сливенска област, за България, но и за Европейския съюз. Политиката, свързана с грижата за бежанците, е дълбоко засегната в обсъждането на новия бюджет на ЕС”, каза при откриването на форума зам.областният управител Камен Костов.

 

Проектът е вдъхновен от разбирането, че интеграцията в българското общество е единственото трайно решение за получилите международна закрила в страната, заяви Диана Нинчева от сдружението. По данни на УНИЦЕФ, в Европа живеят близо 5,4 млн. деца-мигранти. Те представляват близо една шеста от общия брой на децата-мигранти в света. Агенцията на ЕС за основните права отчита, че през септември 2016 г. България е била европейската страна с най-голям брой задържани деца-мигранти. Голяма част от тях са пристигнали непридружени или без семействата си. Факторите, които ги поставят във висок риск от трафик, насилие и експлоатация са липсата на надеждна информация, дългите процедури по събиране на семействата и назначаване на настойник, страха от задържане или обратно изпращане. Диана Димова от сдружение „Самаряни”-Стара Загора представи добри практики в подпомагането на бежанци /деца и възрастни/ при заболяване, раждане, смърт, разделени семейства, конфликти, регистрация, езикови курсове по български език и др.

 

От „Гражданско общество” съобщиха, че през последните години броят на търсещите закрила бежанци у нас е нараснал от 7 144 през 2013 г. на 19 418 през 2016 година.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев