Община Сливен

Нова Загора и Котел се включиха в инициативата „Розите на България“

Нова Загора
11.05.2018 / 15:02

С много настроение и плам възпитаници и учители от новозагорски училища се включиха в инициативата на Министерството на образованието и науката под наслов „Розите на България“. Проявата е посветена на 11 май – Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и е в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.

Във връзка с това, на 11 май на публични и оживени места в чужбина и у нас по обяд, се извиха пъстри хора. Ръководството на Община Нова Загора, в лицето на заместник-кметовете Светла Стоянова и Ивайло Енев и секретарят на Общината Мария Стефанова, подкрепи изявите на местните училища като се присъедини към извилата се на градския площад „Свобода“ пъстра плетеница на хоротропците от СУ „Христо Ботев“.

Така всички заедно, реализираха целта на културната проява – да разгорят искрата на българското и да покажат националната ни принадлежност и любов към родината. Историята оживя в този урок по родолюбие и всички се почувстваха достойни последователи на нашите възрожденци и духовни будители, защото с инициативата си възродиха българското и националното ни самочувствие на древен народ, съхранил и ревностно опазил красотата, мъдростта и своите добродетели.

 

Под звуците на произведението „Празнична сюита“ “, изпълнено на оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, ученици от десет училища в Община Котел се включиха в инициативата на Министерство на образованието и науката – „Розите на България“. Инициативата се реализира в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.

Точно в 10.20 ч. учениците от СУ „Георги Раковски“ - Котел, ОУ „Петър Пармаков“, с. Градец, ОУ „Георги Раковски“, с. Пъдарево, ОУ „Христо Ботев“, с. Мокрен, ОУ "Димитър Камбуров" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Кипилово извиха кръшни хора. В кампанията взеха участие и ученици от училищата в Филаретово, Тича, Ябланово и Соколарци.

В хората, посветени на празника се включиха още читалищни и библиотечни служители, граждани и гости на населените места в общината.

Целта на инициативата „Розите на България“ е да привлече вниманието на повече млади хора към българския език, култура и традиции, в деня, в който църквата почита паметта на Светите братя първоучители – Кирил и Методий.

 

 

Още снимки от новината

Нова Загора
Нова Загора
Котел
Котел
Котел

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев