Община Сливен

Майор о. з. инж. Теодор Спасов: Хибридната война на Русия срещу България - структура и елементи

.........................................................
11.05.2018 / 09:54

Като изключим методите на приложение и начините на въздействие, подбирани в съответствие с текущата необходимост, хибридните действия на Русия срещу България са структурирани в няколко основни направления, които взаимно се допълват. Тази структура може да се оприличи на обърната пирамида, като на повърхността остават онези, клонове, които са официално припознати и легитимирани пред държавата в различни сфери. Дъното се заема от паравоенните формирования, които са истинската причина за съществуването на елементите, оставащи на повърхността.

На първо ниво са формациите, които чрез взаимно подпомагане легитимират съществуването или приемливото пребиваване в общественото пространство на организациите от втория ред. Всеки опит за въпроси или за протест е смазван, осмиван или потулван от контролираните медии. Организациите от вторият порядък се ползват за провокации, контрапротести, контрол на митинги или на „спонтанни” прояви на граждани в зависимост от необходимостта. Същите структури се използват и като банка за кадри към последният ред.

Забележителен е синхронът между елементите от първи ред.

Не веднага, но при внимателно изследване се забелязва пряката зависимост между паравоенните формирования от последния ред и официално припознатите съюзи, които получават субсидии от държавата в лицето на Министерството на отбраната. Пряк израз на координираната политическа и „обществена” дейност е организираното военно обучение на „патриотични формации“, чиито искания за узаконяването на военно-социални структори намират място в Стратегията за национална сигурност.

Официалното припознаване на подобни искания и залагането им в Стратегията води до формално узаконено обучение, теоретична и практическа военна подготовка на разнородни групи в академична среда, която се използва и за подготовката на бъдещи кадрови военнослужещи.

В първия ред са политически формации:

ПП „АТАКА“ (2012 г), ВМРО–БНД (1990), НФСБ (2011), ДПС (1990), „Воля” (2007), БСП (БКП до 1990) и „Гергьовден“.

Военни социални организации:

Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, Сдружение на сините каски „4 май”, Общонароден съюз „Бойна дружба“, Движение "Възраждане", НВУ "Васил Левски", Национална асоциация "Сигурност", Съюз на парашутистите, Съюз на патриотичните сили „Защита“, фондация "Тангра", Конфедерация на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО), Комитет на випуските на НВУ „Васил Левски”, Национално сдружение на запасното войнство „За честта на пагона“, Сдружение “Артилерия–ген. Вл. Вазов”, Национален съюз “Безопасност и охрана”, Обединение на българските националисти “Целокупна България” (2006).

Социални организации с „патриотична“ насоченост: Български антифашистки съюз, НД „Русофили”, Фондация „Безсмъртен полк“, Форум „България-Русия”, Национално сдружение „Заедно с Русия“, Федерация за приятелството с народите на Русия и страните от ОНД, Фондация „Устойчиво развитие за България“, Сдружение „Руски клуб–София”, Международна славянска организация „Перун“, Руски културно-информационен център, Организация за закрила на българските граждани–Бургас, „20 април“, „Велико Търново за гората“, „Възрожденци“, Г.О.Р.А., Клуб „Дертлиев, “, „Комитет за национално спасение“.

Медиите няма защо да споменаваме. Фактът, че България е на последно място по свобода на словото в Европа говори сам за себе си.

Организации от втори ред

„Национална съпротива“- обединение на „Кръв и чест“, агитките на на футболните отбори „Левски“, ЦСКА, Национално единство, БНС и „Гвардия“

От трети ред (паравоенни формирования):

Българска православна армия, Българския воински съюз „Васил Левски“, БНО „Шипка“.

Ескалацията на броя на формированията от първи и трети порядък нараства през 2016 г., паралелно с повишената агресивност на Путиновия режим в Русия. Поради изброените дотук причини в момента във Военноморското училище във Варна се обучават групи от паравоенните формирования на Българския воински съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“ по програма, която дава и теоретична подготовка в добавка към практическите занятия, преминали на терен през 2016-2017 г.

Извод: към май 2018 г. в България са изградени стройна структура и здрава субординация, при които е възможно да бъде контролирана държавата на политическо, социално и военно равнище. Структура и субординация, способни да потушат всеки изблик на недоволство от какъвто и да е мащаб.

Без съмнение, посочената структора е заплаха не само за националната сигурност на страната ни, но и за нейната политическа независимост. Съчетани с явното бездействие и със скритото съдействие от страна на властите, изградената СИСТЕМА от антибългарски сдружения е създала условия за пълен контрол над обществените и политическите процеси, без да се взимат предвид интересите и исканията на гражданите.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев