Община Сливен

Александра Иванова: Да видиш сметката на три дървета, за да те видят, че си баш гражданин

.........................................................
11.05.2018 / 09:39

Дърветата са нещо странно. За мен, лично, те са дар от Бога и са изключително потребни, ценни. Ако не са те, не виждам какво ще дишаме, най- вероятно -собствените си газове. Ако те духне силно сливенският вятър, хващаш се за първото дърво. Държиш здраво и не пускаш, докато не отмине. Когато усетиш парещото юлско слънце, търсиш сянката на любимото дърво. През март всяка година го окичваш с червени и бели мартеници с надеждата то да те чуе и по някакъв вълшебен, тих начин да предаде всичките ти, тайни, скрити желания на Бог. И все пак дърветата са странни. Те са мълчаливи, освен ако не заиграе вятърът с листата им. Често не ги забелязваме. Още по-често не се грижим за тях. Приемаме ги за даденост. Те са прави. Те са толкова уязвими от човешката ръка, от огъня, от водата, от камъка. Помните ли? Те умират прави, освен…ако не ги отсечеш. И все пак дърветата са ни нужни. Дори не осъзнаваме колко.

Но има хора, на които по някаква причина те пречат, или са средство за бързо и лесно забогатяване. Ето една история.

Тя е за човека, да го наречем бай „Х“, и три дървета в централната част на град Сливен.

Бай ти “Х“ бачкал, трудил се, превивал гръб. Въртели някакъв малък бизнес с жена си. Събрал пари и сбъднал мечтата си. Купили си най- сетне апартамент, но не в крайните “мизерни“ квартали на града, а на пъпа на Сливен. Бай“ Х“ не бил вече прост, обикновен цървул. Той бил НЯКОЙ. Той вече е баш „чорбаджия“, баш „гражданин“.

Хубаво, обаче всеки път като излезел на балкона на новия си лъскав дом, за да го види градът , а и той- него, три стройни, тригодишни пауловнии в двора на кооперацията му пречили. Скривали неговия успех. Правили му сянка. Не можели съседите да го видят. Светът не можел да го види. Приятелите му не можели да го видят, още повече- да натрие носовете на душманите( Тяхната верица) да го видят сега от къде гледа. Трябвало всички да разберат, че той вече не е бай “Х“ от колибата, а е баш „гражданина“ г-н „Х“ от Сливен.

Трябвало да се отсекат дърветата. Ама как да стане? Три години други ги садили, грижили се за тях. Дърветата пораснали. Станали прекрасни, стройни.

Типично за хитрия селяндур тръгнал да търси съмишленици. Хората, особено старите, са изключително лесна мишена. Те са като децата. И нали знаете как борави силният. Той намира слаби и започва да ги води. Те намират в него силният и започват да се съгласяват дотам, че не разграничават собственото си мнение от това на силния. Мнението на по-силния става мнение на тези около него. Те дори не се и усещат. Възприемат мисленето, убежденията на силния като свои. Причините за последното са много.

Решили, че на дърветата ще им видят сметката. Речено-сторено. Събрали подписи. Оплакали се в Общината.

Дърветата били много близо до сградата.“

Е, нищо, че били на 3 метра разстояние от кооперацията. На кой му дреме за тия дървета.

„Гората изсякоха, а сега за три дървета ще правим проблем. „

Стадното мислене победило. Силата победила. А и какво да попречи-акъл ли, разум ли, култура на поведение ли, смелост ли? И накрая трите дървета - отсечени.

Факт. Красивите пауловнии вече ги няма. Баш г-н “Х“ вече спи спокойно. Но виждате ли, тази история е много поучителна.

Представете си, че същият баш г-н “Х“ забогатее. Дай Боже всеки му, нали? Лошо няма, ако е с честен труд.

Хубаво, обаче реши, че една градинка в утрешния ден му пречи да си построи например …Мол. Това сега е модерно. Завъртят се около него хиени и решат, че баш големият гражданин става за общински съветник, а защо не и за кмет. А ако баш гражданинът реши, или го убедят, че става за депутат? И това е възможно.

Имането му расте, колите му-скъпи, кара почивките в Дубай. Селфита във фейсбук с последна мода …“сутиени“. Жена му-доволна, мълчи, защото парите текат.

Баш гражданинът е вече депутатин. Успехът все повече се услажда. Апетитите растат.

Тук, вече, никой не се сеща за някакви си там три дървенца насред централната част в Сливен. Не става въпрос и за пари. Той, бай „Х“, пардон г-н „Х“, вече и пари има, и слава. Следващата спирка-властта. Тя е най-сладка.

Гражданинът „Х“ вече е на жълтите павета. Не иска и да чуе за грозния апартамент на пъпа на Сливен. Избягва да се сеща за колибата на село, защото неприятно е да се сещаш за нея. Най-вероятно следващата служба на г-н „Х“ ще бъде я в Брюксел, я в Париж, я във Вашингтон. Знае ли човек? Всичко е възможно.

Казват, че целта оправдавала средствата. По същата логика бай „Х“ реши, че трите дървета му пречат и трябва да се отсекат. Утре, той може да прибегне до други средства, защото нещо друго му пречи, или друг.

„Аз съм Слънцето“, може да каже г-н „Х“, и да си вярва . А утре може да поиска и улица на негово име, площад, град…

Не казваме, че г-н „Х“ е лош. Всъщност, той е същият бай „Х“ и ще си остане такъв, онзи, който излезе от пущинака, от колибата и стана баш гражданинът „Х“ на пъпа на Сливен. Не го съдим, защото пък баш гражданите взеха посока София и станаха софиянци, а софиянци- баш европейци и американци. Модерно е всеки да гони по- голямото, оттам още по-голямото, огромното и т.н., и т.н.

„Суетата е моят любим грях.“, през усмивка казва актьорът Ал Пачино в един изключителен филм „Адвокат на Дявола“.

„Трите дявола“- за тях говореше преди време Слави Трифонов в предаване на Сашо Диков в телевизия. Трите дявола са пари, слава и власт. Ако не си имунизиран, не ти, а те започват да те управляват.

Ти вече не си господар на себе си. Може, дори и да забравиш коя беше идеята, целта, която те подтикна към печалба и развитие. От един момент нататък ти си роб и не „Трите дявола“ служат на теб, а ти- на тях.

Всичко в този живот и в този свят може да ти бъде отнето, без логична причина или със. Без да го дадеш доброволно- също. Хора, пари, слава, вещи, дом, работа, власт… Има, обаче едно нещо, което никой не може да ти отнеме без твое съгласие. Душата.

Трите прекрасни дървета са в историята от днес. Дано бай „Х“ си спомни колибата, от която тръгна.

 

Източник: "Наблюдател"

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев