Община Сливен

Програма за третия ден на Националния фестивал на детската книга

------------------------------------
10.05.2018 / 09:34

Третият, последен ден на XX Национален фестивал на детската книга ще започне с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2018г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ „Стефан Киров”, представители на национални и регионални медии ще имат възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Божана Апостолова-Пейкова – в категория „За цялостен принос”, Асен Сираков - в категория „Автор” и Мая Бочева – в категория „Илюстратор”, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

 

Категория „За цялостен принос” - БОЖАНА АПОСТОЛОВА-ПЕЙКОВА

Божана Апостолова –Пейкова е известна българска поетеса, писател и издател. Родена е на 9 май 1945г. в гр. Пловдив. Завършила е Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Собственик е на Полиграфически комплекс, Издателска къща „Жанет 45“ и „Студио Стандарт“, както и управител на фондация „Изкуство без граница“.Инициатор и съучредител на инициативите „Пловдив чете“ и „Младият Пловдив чете“, създател на годишната литературна награда за поезия „Иван Николов“.

Автор е на 14 книги /поезия и проза/ за възрастни и на 15 книги за деца: „Човекът с небето”(2002), „Чудото на сензорите”(2010) и на тринадесет книги от поредицата „Малката Божана”, които за кратко станаха любими на много български деца.

Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици.

Носител е на редица отличия и награди, между които: орден „Св.св. Кирил и Методий” – огърлие - за значимите й заслуги в областта на културата (2011); литературната награда “Пловдив” (2002); наградата "Златен ланец" на в. „Труд” за поезия (2006); Националната награда „Хр. Г. Данов” - за цялостен принос в българската книжовна култура през 2010 г. и през 2012 г. в раздел „Издание за деца“, на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване - категория „Автор”(2013) и др.

 

Категория „Автор” - АСЕН СИРАКОВ

Асен Сираков е роден на 6 юли 1952 г. в град София. Завършил е Руска и Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Асен Сираков е писател, езиковед, публицист, преводач, драматург и журналист с над 1000 публикации в периодичния печат. Популярен автор и водещ на редица предавания по БНР, журналист в „Панорама” по БНТ.

Автор е на дванадесет книги за възрастни: стихосбирки, няколко романа и сборници с разкази; на естрадни песни, пиеси за пиано, концерт за пиано и оркестър, и на 3 книги в рими за деца.

Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2018г. в категория „Автор” за книгата „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура” (2017).

 

Категория „Илюстратор” - МАЯ БОЧЕВА

Мая Бочева е сред най-обичаните съвременни детски художници на България.

Родена е 24 май 1978 г. в гр. София. Завършила е Анимационна режисура в Нов български университет. Работи като аниматор по различни анимационни проекти, рекламни клипове, интерактивни приложения и като илюстратор на книги, списания, учебни помагала, комикси и др.

Работила е като илюстратор за всички големи детски издателства в България: „ПАН”, „Софтпрес”, „Дамян Яков”, „Жанет 45”, „Фют” и други, както и за световно известни компании като „Дисни” и „Майкрософт”.

Създател е на първото по рода си българско мобилно приложение за деца „Кой светна луната?".

Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2018г. в категория „Илюстратор” за илюстрациите си към книгата „Колко е часът? Наръчник за времето” (2017).

 

От 10.30ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”1, ще започне представлението „Вълкът и седемте козлета“ на театрална къща „Мариета и Марионета”.

Театрална къща „Мариета и Марионета”е създадена през 1992г. Днес „Мариета и Марионета” е пъстро ветрило от творчески индивидуалности: актьори и кукловоди, клоуни и мимове, режисьори и сценаристи, музиканти и художници, костюмиери и кукломайстори.

В биографията на Театрална къща „Мариета и Марионета” присъстват 29 театрални турнета във Франция (1991-2014г.); международни участия във Франкофонския проект „Караваната на десетте думи” (La Caravane des dix mots) в 35 франкофонски държави по света (2008–2014г.).

Участия в национални и международни фестивали: Фестивал «Аполония» - гр.Созопол (2000г.), Фестивал ”Приказки и легенди от Албие”, Ле-з-Албие, Савоя, Франция (2004г.), Куклено-театрален фестивал “Двама са малко, трима са много”- гр. Пловдив (2005г.), Осми Национален фестивал на детската книга - гр. Сливен (2006г.), Девети Национален фестивал на детската книга-гр. Сливен (2007г.), Международен фестивал Рио Локо в Тулуза, Франция (2008г.), съвместно с ДКТ „Георги Митев”-гр.Ямбол, Международен фестивал в Авиньон, Франция (2009, 2010г.),Фестивал „Източен вятър”, Ла Розиер, Франция (2009-2010г.), Международен фестивал за куклен театър във Форж Лес О, Франция (2010г.), Шестнадесети Национален фестивал на детската книга – гр. Сливен (2014), Осемнадесети Национален фестивал на детската книга - гр. Сливен(2016) и Деветнадесети Национален фестивал на детската книга – гр.Сливен (2017г.).

При дъждовно време организаторите са осигурили представлението да се състои в залата на Драматичен театър – Сливен.

 

От 10,30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе, ще се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „Чудо до поискване” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Един ден изпълнен с вълшебства”.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 31 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 300 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18 участника. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди/таблети/ за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс - раздели „поезия“ и „проза“ и в пленера за детска рисунка.

В заключителния концерт на XX–то издание на Националния фестивал на детската книга ще вземат участие ВИГ „Усмивки” – гр. Стара Загора, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен и балет „Барби" към Военен клуб -Сливен.

От 11:30ч., на откритата сцена до базара за книги, забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!” отново ще събере много кандидати за слава. Малки и по-големи читатели ще имат възможност да се срещат и с издателите на любимите си детски книги. На сцената ще се изявят и възпитаници на вокална група „Ритъмчета" от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм" с ръководител Елена Пеева и Клуб по спортни танци при Военен клуб - гр. Сливен, изпълнения на възпитаници на Клуб по спортни танци „Туида” – гр. Сливен, изпълнения на ВИГ „Усмивки” – гр. Стара Загора и изпълнения на ДВГ „Славейче” при II ОУ „Хр. Ботев”.

Клубът за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” с вокален педагог Елена Пеева е създаден през 1991г. В него се обучават деца и младежи от 5 до 25 години. Негови членове са носители на много награди от национални конкурси. Имат участия в телевизионни предавания. От 2004г. клуб „Ритъм" е инициатор и един от основните организатори на ежегодно провеждащия се в града Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон".

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев