Община Сливен

Интересни прояви и през втория ден на Националния фестивал на детската книга

.........................................................
09.05.2018 / 09:42

Вторият ден на XX Национален фестивал на детската книга, 9 май, отново е наситен с интересни прояви.

От 9:00ч. в мултимедийната зала на РБ ”Сава Доброплодни” ще продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Балканските детски литератури и разпространението им в Европа”.

От 9:00ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведе дискусия на тема„Книги, издатели, библиотеки и защитата на авторските права” Модератор на събитието ще бъде издателят Дамян Яков.

От 10:00ч. до 14:00ч. за единадесета поредна година ще се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: ”Един ден изпълнен с вълшебства”. В него ще се включат над 300 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна. Пленерът ще се проведе в Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата ще бъдат оценявани от професионално жури с председател известният български художник Борис Стоилов, а на 10 май, от 10.30ч., на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници ще получат своите награди.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9:00ч., в кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров”, започва премиера на книгата „Приключенията на страхливия вълк Гошо” на Николай Пенчев.

Николай Пенчев е роден на 28 април 1968г. в гр. София. Завършил е Българска филология в СУ „Св.Климент Охридски”. Сътрудничи като дописник на различни вестници и телевизии, пише сценарии за детско научно популярно предаване по БНТ. От 1996г. работи във вестник „168 часа”, на който през 2001г. става главен редактор. От 2011г. и до момента е главен редактор на таблоида „България Днес”.

Автор е на 8 книги за възрастни от поредицата „Старобългарски загадки” - с криминални истории развиващи се по времето на цар Борис и на книгите за деца:

„Приключенията на страхливия вълк Гошо” (2017) и „Гошо детектив” (2018).

Член е на Съюза на българските писатели.

 

От 10.00ч. ще бъде представена книгата „Феята на захарницата” на Катя Антонова.

Катя Антонова е родена през 1982 г. в гр. София. От 2013г. е съсобственик и управител на издателство „Рибка“.

Автор е на книгите за деца: „Принцесешки истории и други необикновени случки" (2011); „Двете кралства. Разкази за гласовете на щастието” (2014); „Рибка” (2016); поредицата: „Какво значи да си силен” (2016), „Какво значи да си красива” (2016) и „Какво значи да си богат” (2016); „Феята от захарницата” (2017).

 

От 11.00ч., в камерната зала на ДТ „Стефан Киров”, е премиерата на сборника „Искааам. Истории на пораснали деца” с творби на носителите на Националната награда „Константин Константинов” в категории „за цялостен принос” и „автор” в периода 2013-2017г. Съставител на сборника е д-р Росица Петрова – Василева, а художественото оформление е на художника Петър Станимиров. В сборника със свои разкази са включени писателите Ангелина Жекова, Божана Апостолова, Петя Кокудева, Анета Дучева Ферман, Румен Иванчев и Никола Райков. Илюстрациите са на художниците Борис Стоилов, Петър Станимиров, Силвия Калоянова и Костадин Костадинов.

С голям интерес се очаква и премиерата на книгата „Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа” на Божана Апостолова, която ще се проведе от 12:00ч. в камерната зала на ДТ „Стефан Киров“. Заедно с писателката Божана Апостолова на срещата ще присъства и нейната внучка, вдъхновителка за написването на книгите от поредицата „Малката Божана”

Божана Апостолова е родена на 9 май 1945г. в гр. Пловдив. Завършва Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Собственик е на Полиграфически комплекс, Издателска къща „Жанет 45“ и „Студио Стандарт“, както и управител на фондация „Изкуство без граница“.Инициатор и съучредител на инициативите „Пловдив чете“ и Младият Пловдив чете“, създател на годишната литературна награда за поезия „Иван Николов“.

Автор е на 14 книги /поезия и проза/ за възрастни и на книгите за деца: „Човекът с небето”(2002), „Чудото на сензорите”(2010), „Малката Божана в нощта на чудесата”(2012), „Малката Божана в деня на боклуците” (2012), „Малката Божана в подводния свят”(2013); „Малката Божана в магазин за смехорийки”(2013); „Малката Божана и чудовището Тъмп”(2013); „Малката Божана на гости в океана” (2013); „Малката Голяма Божана и една приказка за живота”(2014); „Малката Голяма Божана и дяволчето Тук”(2014); „Малката Голяма Божана и тайните”(2015); „Малката Голяма Божана и венчавката на гугутките”(2015); “Малката Голяма Божана, когато времето спря”(2016); “Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа”(2017); ”Малката Голяма Божана и кентавърът Хирон”(2017).

Носител е на редица отличия и награди, между които: орден „Св.св. Кирил и Методий” – огърлие - за значимите й заслуги в областта на културата (2011); литературната награда “Пловдив” (2002); наградата "Златен ланец" на в. „Труд” за поезия (2006); наградата „Золотая муза” – за лично творчество и принос в българо-руските културни взаимоотношения (2008); Националната награда „Хр. Г. Данов” - за цялостен принос в българската книжовна култура (2010), на Националната литературна награда „Милош Зяпков” (2011); Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване - категория „Автор”(2013).

 

От 13:00ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” ще се състои премиера на кн. „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева.

Петя Кокудева е родена на 17.09.1982г. в гр. Смолян. Завършила е Журналистика и Творческо писане в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като репортер във вестник "168 часа" и Дарик радио, като съавтор на предаване в радио НЕТ и сценарист за куклен театър. Понастоящем е копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите й са в сферата на детската литература - занимава се с драматургия за куклен театър и води "рубрика за децата и въображенията" - "Граматика на фантазията".

Aвтор е на стихосбирката „Лулу" (2011), с която печели Специалната награда на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" (2012) и на книгите за деца: „Малки същества” (2014) , „Питанки” (2016) и “Лупо и Тумба” (2018).

Носител на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор” за 2017г.

 

От 15:00 до 16:00 ч. на бул. „Цар Освободител” до сградата на НТС ще се проведе Творческа работилница: „Маска и грим за карнавала любим”.

 

Програмата във втория ден на фестивала предлага и още интересни прояви:

От 11:00ч., на Открита сцена на бул.”Цар Освободител” №1 ще започне забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение”, а от 11:30 ще започне представлението на театър „Трио” „Тук, там и навсякъде”.

При дъждовно време организаторите са осигурили представлението да се състои в залата на Драматичен театър – Сливен.

Театър "Трио" събира трима млади актьори – Александра Илиева-Енева, Ивайло Енев и Женя Георгиева, които след като завършват Националната академия за филмово и театрално изкуство „Кр.Сарафов”- София започват своя творчески път в трупата на Държавен куклен театър – Бургас. Обединени от стремежа си да експериментират в различни театрални форми, в тях се заражда идеята да създадат частен куклен театър, в който спектаклите са изградени изцяло върху музика.

Дейността на театъра е насочена главно към създаване и популяризиране на театрална продукция в България и чужбина, организация на арт-събития за деца.

Участия в национални и международни фестивали: XVI Международен театрален фестивал за деца и младежи, Бурса, Турция (2011г., Международен театрален фестивал за деца и младежи "Забранено за възрастни" - Смолян (2012-2013г.), Международен ден на куклите в Измир - Измир, Турция (2012-2015г.), Летен фестивал - Букурещ, Румъния (2013, 2014, 2016, 2017г.), Международен куклен фестивал на открито "Дните на куклите" - Бургас (2014 - 2016г.), XI Международен детски театрален фестивал - Анкара, Турция (2015г.), XI Международен детски и младежки театрален фестивал "Ескишехир" - Ескишехир, Турция (2016г.), Международен куклен фестивал - Истанбул, Турция (2014, 2015, 2016, 2017г.), V Музикален куклен фестивал в Чилгок, Корея (2016г.), XVII Международен фестивал на сенките и куклите - Бурса, Турция (2017г.), XX Международен театрален фестивал "Гъливер" - Галати, Румъния (2017г.).

 

В 16:00ч. патронът на фестивала, г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария, ще посети Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и ще се срещне с организаторите на проявата.

От 15:00 до 16:00ч. до сладкарница „Мустан” ще се проведе творческа работилница „Маска и грим за карнавала любим”. Децата, които желаят, могат безплатно да допълнят карнавалния си костюм с подходящ грим.

С нетърпение се очаква и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То е с начален час 16.30ч. и ще премине по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките" и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Мажоретните състави при СОУ „Екзарх Антим I”- гр.Казанлък, мажоретните състави при V ОУ „П. К. Яворов”, XI СУ „К. Константинов”, XII ОУ „Ел. Багряна” и ПГИ „Проф. Д. Табаков” и Младежки духов оркестър – гр. Ботевград. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален костюм.

В 16:50ч. дефилето ще бъде посрещнато пред община Сливен от патрона на фестивала, г-жа Цвета Караянчева, членове на Организационния комитет на фестивала и гости.

„Fireter - театър на огъня и сенките". Началото на театъра е поставено през февруари 2009г., когато група ентусиасти, които се занимават години наред с жонглиране и различни видове акробатика решават да направят нова формация. Ръководител на трупата става Пламен Иванов.

Театърът на огъня и сенките е специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. "Fireter" се стреми да промени типичната представа за перформанса, театър, шоу, парти и дори реклама. С представленията си кара зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния.

Театърът на огъня и сенките постига това, използвайки различни средства като танц и жонглиране с различни огнени инструменти, шоу с кокили, уникални костюми, маски, марионетки, живи статуи, светлинни ефекти, сенки, паравани и други разнообразни експериментални похвати и перформанси.

Интерпретацията на съвременни и класически творби по нетрадиционен начин, както и мъдростта, съхранена в легендите, свещените обреди и ритуали на древни култури, е в основата на вдъхновението на екипа.

Театърът участва в много фестивали в Румъния, Украйна, Гърция, Македония, Русия, Турция, Германия, Белгия и др., а в последните две години и на изданията на най-големия фестивал в Европа, Глостънбъри фест в Англия.

 

Мажоретни състави при СОУ „Екзарх Антим I”-гр.Казанлък

В състава участват 50 девойки от 1-ви до XII-ти клас разделени в 2 категории: параден корпус - с ръководител Т.Петкова и акробатичен състав - с ръководител Хр.Христова. Парадните мажоретки са участвали във II, III, VI, VII Национален фестивал за мажоретни състави „Мадарски конник” в гр. Шумен и са печелили редица призови места. На VI Национален фестивал за мажоретни състави ”Мадарски конник” в гр. Шумен – 2014 г. са отличени с три купи за параден корпус и една купа за акробатичния състав. На VII Национален фестивал за мажоретни състави „Мадарски конник” - 2015г. се класират на първо място в категория „помпон”, втора възрастова група; трето място „помпон”, четвърта възрастова група; второ място в категория „хореография на място”, четвърта възрастова група; трето място в „традиционал корпус батон”, четвърта възрастова група; второ място в категория „помпон”, трета възрастова група. През 2013г., на III Национален фестивал за мажоретки „Слънчева Бесапара” - гр. Пазарджик, парадният корпус е класиран на второ място в категория „помпон”, а акробатичният състав печели 4-то място.

 

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” ще започне Тържествен концерт-спектакъл посветен на 20-годишният юбилей на фестивала. В началото на спектакъла ще бъде направена кратка ретроспекция за постиженията на фестивала през годините и ще бъдат отчетени заслугите на личностите с най-голям принос за развитието му през годините. В концерта ще вземат участие актьорите Александра Сърчаджиева и Ненчо Илчев, младите актьори Стоян Величков, Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" - гр.Бургас, балетен състав от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, изпълнители от Клуб за спортни танци „Туида” – Сливен, младите певци Гала Ботева от гр. Севлиево и Габриела Йорданова и Иван Стоянов – възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”– гр. Бургас, Вокална студия „Розов свят” – гр. Стара Загора, възпитаници на НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел. В края на спектакъла ще се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2017г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградите ще бъдат връчени от Патрона на фестивала, г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на РБългария, г-н Стефан Радев – кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала и г-жа Амелия Гешева – заместник министър на Министерство на културата.

 

И през втория ден на фестивала, на базара за книги, издателствата „Фют“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“, ПАН“, „Ентусиаст“, „Кръгозор“, „Унискорп“ и др. ще предлагат най-новите си издания за деца с големи отстъпки.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев