Община Сливен

Божана Апостолова е носител на наградата "Константин Константинов" за цялостен принос

.........................................................
09.05.2018 / 09:27

На специална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен , членовете на журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2018г. – Луизина Савкова главен експерт – дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, Весела Фламбурари – писател, Петър Станимиров – художник и директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен Росица Петрова-Василева – инициатор и организатор на Националния фестивал на детската книга /Сливен/, обявиха носителите на наградата в различните категории: В категория „За цялостен принос“ – призът е за писателката Божана Апостолова, в категория „автор“ – за Асен Сираков, в категория „Илюстратор“ – за художничката Мая Бочева, в категория „Издателство“ – награда тази година не се присъжда.

Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр.Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

 

Категория „За цялостен принос“

БОЖАНА АПОСТОЛОВА-ПЕЙКОВА

Родена е на 9 май 1945г. в гр. Пловдив. Завършва Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Собственик е на Полиграфически комплекс, Издателска къща „Жанет 45“ и „Студио Стандарт“, както и управител на фондация „Изкуство без граница“.Инициатор и съучредител на инициативите „Пловдив чете“ и Младият Пловдив чете“, създател на годишната литературна награда за поезия „Иван Николов“.

Автор е на 14 книги /поезия и проза/ за възрастни и на книгите за деца: „Човекът с небето”(2002), „Чудото на сензорите”(2010), „Малката Божана в нощта на чудесата”(2012), „Малката Божана в деня на боклуците” (2012), „Малката Божана в подводния свят”(2013); „Малката Божана в магазин за смехорийки”(2013); „Малката Божана и чудовището Тъмп”(2013); „Малката Божана на гости в океана” (2013); „Малката Голяма Божана и една приказка за живота”(2014); „Малката Голяма Божана и дяволчето Тук”(2014); „Малката Голяма Божана и тайните”(2015); „Малката Голяма Божана и венчавката на гугутките”(2015); “Малката Голяма Божана, когато времето спря”(2016); “Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа”(2017); ”Малката Голяма Божана и кентавърът Хирон”(2017).

Носител е на редица отличия и награди, между които: орден „Св.св. Кирил и Методий” – огърлие – за значимите й заслуги в областта на културата (2011); литературната награда “Пловдив” (2002); наградата „Златен ланец“ на в. „Труд” за поезия (2006); наградата „Золотая муза” – за лично творчество и принос в българо-руските културни взаимоотношения (2008); Националната награда „Хр. Г. Данов” – за цялостен принос в българската книжовна култура (2010), на Националната литературна награда „Милош Зяпков” (2011); Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване – категория „Автор”(2013).

 

Категория “Автор”

АСЕН СИРАКОВ

Роден е на 6 юли 1952 г. в град София. Завършва Руска и Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Асен Сираков е писател, езиковед, публицист, преводач, драматург и журналист с над 1000 публикации в периодичния печат. Популярен автор и водещ на предаването “12+Пляс!” в БНР /1993-1998г./, водещ на “Нощен Хоризонт” и „12+3” в БНР, автор и водещ на предаванията “Неделен магазин” и “Горе, Долу”, журналист в „Панорама” по БНТ.

Автор е на дванадесет книги за възрастни: стихосбирки, няколко романа и сборници с разкази; както и на музика: авторски песни, естрадни песни, пиеси за пиано, концерт за пиано и оркестър.

Автор е и на книгите в рими за деца: „Приказки за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън” (2009), „Приказка за малката слоница” (2016) и „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура” (2017).

Носител е на наградите: Голямата награда “ПОКИ” за поезия (Харманли, 1992), “Журналист на годината” – Grand Prix (“Репортер 7”, 1995), “Premios ondas” – Grand Prix в раздел “Радио” (Барселона, 1995), “Златно перо” – за литература и публицистика (София, 1996).

Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2018г. в категория „Автор” за книгата „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура” (2017).

 

Категория “Илюстратор”

МАЯ БОЧЕВА

Мая Бочева е сред най-обичаните съвременни детски художници на България.

Родена е 24 май 1978 г. в гр. София. Завършила е Анимационна режисура в Нов български университет. Работи като аниматор по различни анимационни проекти, рекламни клипове, интерактивни приложения и като илюстратор на книги, списания, учебни помагала, комикси и др.

Работила е като илюстратор за всички големи детски издателства в България: „ПАН”, „Софтпрес”, „Дамян Яков”, „Жанет 45”, „Фют” и други, както и за световно известни компании като „Дисни” и „Майкрософт”.

Създател е на първото по рода си българско мобилно приложение за деца „Кой светна луната?“.

Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2018г. в категория „Илюстратор” за илюстрациите си към книгата „Колко е часът? Наръчник за времето” (2017).

 

Категория “Издателство”

Наградата не се присъжда

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев