Община Сливен

Метеоролозите от Сливен - в подкрепа на протеста на НИМХ

------------------------------------
08.05.2018 / 15:01

В Сливен първата метеорологична станция е открита през месец януари 1889 г. към мъжката гимназия „Д.Чинтулов“. От 01.01.1953г. станцията е разширена в синоптична, наблюденията са денонощни - на всеки 3 часа, плюс редовните климатични в 7.00, 14.00 и 21.00ч. И така до днес.

Другият момент за Сливен е –телеграмите са в международния бюлетин на НИМХ.

Предисторията е във връзка с отпуснатите средства за НИМХ – покриващи само минимална работна заплата на служителите , които работят на денонощен режим през цялата година.

Тук не става дума дори за ново техническо обурудване- електронни термометри, автоматични станции и поддръжка сграден фонд /ремонт/ и ел.енергия и комуникации. Такива станции пребили през годините и съществуващи и до днес, трябва и да пребъдат в България и за в бъдеще. Колективът на Метеорологична обсерватория –Сливен, настоява за промяна на разпределение на средствата за повишение на трудовите възнаграждения за да не се допуска текучество и спиране на дълги редици от данни,да няма липса на прогнози и всички нуждаеши се от информация от НИМХ-БАН- да могат да я получават.

 

Катя Дончева- ръководител –Метеорологична обсерватория СЛИВЕН

 

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев