Община Сливен

В зала „Май“ бе открита изложбата на Борис Стоилов „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен”

------------------------------------
08.05.2018 / 14:58

В 11:00 ч. в зала „Май“ бе открита изложба – илюстрации на Борис Стоилов към кн. „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен” от Рудолф Ерих Распе. Изложбата беше открита по нестандартен и забавен начин, със специалното участие на актьора Любомир Желев, който се превъплъти в образа на обичания от поколения деца по цял свят пътешественик.

 

Борис Стоилов e роден на 12 март 1962г. в гр. Пловдив. .През 1981г. завършва Средно специално художествено училище "Цанко Лавренов"- Пловдив, а през 1989г.- Национална художествена академия в София - специалност „Графика”. Участвал е в общи художествени изложби в Пловдив, София, Стокхолм, Лондон и др. Има самостоятелни изложби в градовете Пловдив, Варна, Сливен, Нови Сад/Сърбия/.

 

Член на СБХ от 1991 г. - Група на пловдивските художници. От 1992 г. се занимава с илюстрация и художествено оформление на книги. Илюстрирал е над хиляда заглавия за възрастни и деца за български и чуждестранни издателства -- художествена литература, справочници и речници, учебници и учебни помагала, литература за деца. С книгите за деца е свързана работата му предимно с издателство „Хермес”. Илюстрирал е книгите за деца на издателството в няколко популярни серии: „Златно перо“; „Имало едно време“; „Вечните български приказки“; „Приказки от 1001 нощ“; „Майстори на приказката“ и др. Работи и по няколко фентъзи поредици. В ИК ”Хермес” реализира и два уникални проекта: през 2016 г. илюстрира книгата „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, а през 2017г. - книгата „Барон фон Мюнхаузен” на Е.Распе. Освен с ИК „Хермес", работи и с издателства в САЩ, Канада, Франция и Румъния.

 

Носител е на Националната награда „Константин Константинов” - категория „Илюстратор” за 2013 г.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев