Община Сливен

Днес е Световен ден на свободата на печата и на свободното слово

.........................................................
03.05.2018 / 12:26

Общото събрание на ООН провъзгласява 3 май за Световен ден на свободата на печата през 1993 г. след препоръка, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. Действията на ЮНЕСКО са в отговор на призив на африкански журналисти, които през същата година приемат декларацията от Виндхук, настояваща за независим печат и плурализъм. В България денят се отбелязва от 1994 г.

 

Всяка година 3 май е повод да си припомним фундаменталните принципи на свободата на словото, да оценим свободата на медиите в различни държави по света, както и да обърнем внимание на тяхната независимост.

 

Световният ден е и повод да отдадем признание на журналистите, загубили живота си при изпълнение на професионалните си задължения, както и на журналистите, които са отвлечени или арестувани по време на отразяване на събития в горещи точки на планетата.

 

България е 113-та по свобода на словото, сочи световната класация за 2016-та година от изследвани общо 180 държави. От 2009 г. насам България отбелязва само спад в класацията. Тогава сме били на 68-мо място, показват архивите на „Репортери без граници“. България се доближава по свобода на словото с държави като Замбия, Нигерия и Парагвай. В страни като Уганда, Габон, Кения и Бутан се радват на повече свобода на словото.

 

На първо място по свобода на словото е Финландия, следвана от Холандия. Топ 5 по свобода на словото в света оформят – Норвегия, Дания и Нова Зеландия.

 

Свободните и жизнени медии са необходими за демокрацията, прозрачността и върховенството на закона. Като разкрива злоупотреби, свободната преса се бори с корупцията, държи властите отговорни и помага на гражданите да направят информиран избор. Медиите играят важна роля, отразявайки действителността открито, коректно и непредубедено.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев