Община Сливен

Парламентът реши: До 6 г. затвор за незаконна сеч, и глоба до 20 хил. лева

.........................................................
02.05.2018 / 15:46

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се предвиждат ефективни наказания при установяването на незаконна сеч в горите. Внесените от "Обединени патриоти" предложения бяха подкрепени от 97 депутати, като само 9 бяха против.

Законопроектът предвижда до 6 години затвор и глоба от 1000 до 20 хил. лв. за всеки, който противозаконно сече, събира, добива, взема или извозва каквито и да било дървета или части от тях, включително отсечени и паднали такива. При случаите, в които извършителят има вече наложено административно наказание по Закона за горите в предходните 24 месеца, считано от датата на извършване на престъплението, се предвижда наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация до 2 години.

С гласуваните промени се предлага и тежко наказание за всеки, който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч. Предвидено е за подобно действие присъдата да е до 2 години затвор или пробация до 4 години. Глобата ще е от 1000 до 5000 лв.

В случаите, когато престъплението е извършено в забранено за лов време, на забранено за лов място, или със забранени средства или са причинени щети над 1000 лв. се предлага наказанието да бъде лишаване от свобода до 3 години и глоба в размер от 1000 до 5000 лв. При рецидив законопроектът предвижда до 5 години затвор.

Със законопроекта се разширява и кръгът на длъжностните лица, посегателството срещу които ще представлява престъпление. Освен това се изключват деянията, чийто предмет или нанесена щета са в размер на до една минимална работна заплата. Същите стават предмет само на административнонаказателно производство, като по този начин се цели да се повиши процента на наложените наказания за нарушения в горите.

 

Източник: "Канал 6"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев