Община Сливен

На 28 и 29 април се състоя Втори фолклорен събор „Еленово”

.........................................................
30.04.2018 / 11:50

На 28 и 29 април, сред зеленината и красотата на местността „Кара дере“ на Свети Илийските възвишения за втора поредна година се проведе Фолклорния събор и конкурс „Еленово“, чийто организатори са Община Нова Загора, Кметство Еленово и НЧ „Светлина -1908“ с. Еленово. Събор на обединение и родолюбие, той е доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина. Извор на народния дух и гений, на непреходното новозагорско творчество, на богатство и традиции.

Тази година повече от 200 участници от цяла България се включиха в неповторимата атмосфера и заредиха присъстващите с вяра и оптимизъм чрез своите песни, танци и музика. На изградените две сцени, изпълнители от: новозагорска община; гр.Раднево, с. Яворово, общ. Стара Загора; с. Осетеново, общ. Павел баня; гр. Обзор; с. Старо село, с. Панаретовци, с. Ковачите общ. Сливен;с. Хан Крум, общ. Шумен; с. Маленово, с Каменец и с. Иречеково общ. Стралджа; гр. Котел; с. Гранитово, Елхово;гр. Ямбол; гр. Средец и много други населени места, показаха своя талант и майсторство.

Те се състезаваха в следните категории: изпълнение на фолклорни песни, танц или музика и възпроизвеждане на обред или фрагмент от него от пролетно лятната обредност, в няколко възрастови групи: до 14 години, от 14-18 години и над 18 години, като бяха оценявани от компетентно жури в състав: доц. Д-р Наталия Рашкова-Институт за етнология и фолклористика в Етнографски музей, гр. София, доц. д-р Владимир Демирев - фолклорист и етнолог в Исторически музей гр. Сливен, Енчо Енчев - хореограф и ръководител на ДЮФА „Загорчета”, Стоян Христанов – преподавател по народни инструменти от гр. Твърдица и Цанка Радева – директор на детска градина в с. Еленово и читалищен настоятел.

Целите, които си поставят организаторите на конкурса са съхраняване песенния, танцов и инструментален фолклор на България и приобщаване на младото поколение към ценностите на фолклорните традиции.

Грандиозната културна проява беше официално открита на 29 април, в навечерието на празника на новозагорското село Еленово – 1 май, от началника на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ Станимира Кънчева и Диан Бонев – председател на НЧ „Светлина-1908”. Г-жа Кънчева имаше честа и удоволствие да прочете поздравителен адрес от кмета на община Нова Загора Николай Грозев по повод щастливото събитие. „Уверен съм, че и тази пролет Фолклорния събор и конкурс „Еленово“ ще остави своя неповторим отпечатък върху културния ни календар, с изпълненията на участниците, които ще внесат много настроение и колорит, а публиката ще има възможността да се наслади за пореден път на пъстротата на българския фолклор.

Тазгодишното второ издание на фестивала ще докаже за сетен път, че фолклорното богатство на всеки народ е една истинска магия, която продължава да обсебва сърцата ни, независимо от принадлежността ни към различен етнос, народ или религия. „- се казва в него.

Първи на сцената в красивия пролетен ден излязоха представителите на домакините от село Еленово, Детска фолклорна група „Детелини” и Женска певческа група, които отправиха своя специален поздрав към гостите и участниците в събора. В продължение на два дни духът на българското цареше сред напъпилата зеленина и уют на планината , а над Еленово се разнасяше медния звън на кавала и магичните звуци на гайдата, премесени с многообразното звучене на българската народна песен. Уморени, но и удовлетворени, организатори, участници и гости на Фолклорен събор „Еленово -2018” се разделиха с обещание за нови срещи и че ще направят всичко по силите си за да съхранят и предадат на поколенията силата и духа на българското творчество, за да помнят и се гордеят със своя роден край.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев