Община Сливен

В Нова Загора се проведе детска седянка под наслов „Чедо, разкажи ми приказка“

.........................................................
27.04.2018 / 15:36

Инициативата на Библиотеката при НЧ „Диньо П. Сивков - 1870“ по случай Седмицата на детската книга и изкуства за деца и тази година намери много съмишленици. На идеята за детска седянка на открито под наслов „Чедо, разкажи ми приказка“ откликнаха всички детски градини и начални училища в града, които се събраха на 27 април в градинката пред Библиотеката.

Проявата е своеобразно продължение на миналогодишния „Карнавал на приказните герои“, като и тази пролет малчуганите имаха възможността да изявят актьорските си дарби с пресъздаване на откъси от любими български народни приказки. Те потопиха присъстващите в чудния свят на невероятните приключения на героите, полетяха на крилете на своето въображение и сътвориха един вълшебен свят, изпълнен с радост и забавления.

„Вълшебните приказки са светът на чудото, царството на щастието и правдата, красотата и добротата, които се предават от човек на човек, от уста на уста“ – са думите на Николай Райнов, великия български събирач и колекционер на българската народна приказка. А детската книга спомага за развитието на богата душевност у детето и разбужда ума му, както пролетният вятър разбужда пъпките на дърветата и на цветята.

Специално място в нашите сърца заемат българските приказки: и народни, и авторски. Дали ще са вълшебни, за животни или битови, в тях е показан българският живот, нрав и характер. Спокойно можем да се огледаме в тях и да си кажем - ето, това сме ние. Затова публиката с въодушевление и бурни аплодисменти посрещна изявите на малките артисти, които ни представиха откъси от „Лисицата и щърка“, „Сливи за смет“, „Хитър Петър“, „Дядовата ръкавичка“ и други известни български народни приказки. Ролите позволиха на малчуганите да изживеят различни емоции заедно с героите, в които се бяха превъплътили и да преодолеят различни препятствия, а щастливият край им помогна да повярват в себе си и в собствените си способности.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев