Община Сливен

Започналата на 20 април магнитна буря е най-силната за годината

------------------------------------
21.04.2018 / 10:28

Слабата магнитна буря, която започна в петък сутринта, се усили до средна и стана най-силната от началото на годината, съобщава ТАСС. Агенцията цитира данните, получени от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия университет "Лебедев".

Слабата буря беше регистрирана в 5:00 часа българско време. Но както свидетелстват данните на лабораторията, към 8:00 тя се е усилила до степен средна. Събитието е продължило над 8 часа. Досега подобна интензивност е била наблюдавана само веднъж през тази година. Магнитната буря тогава се разрази в нощта между 18 и 19 март и продължителността на максималната й фаза беше от порядъка на 2,5 часа.

Сегашното слънчево явление е най-интензивното за първите четири месеца на годината. То се оказа доста неочаквано за астрономите, тъй като възникна въпреки прогнозите. Учените обясняват този факт с това, че бурята е възникнала не заради изригване на Слънцето, а заради промяна в скоростта на слънчевия вятър.

Сега скоростта на окръжаващия Земята вятър е около 500 километра в секунда, която е почти два пъти по-висока, в сравнение с предишните дни (250-270 км/сек.)

 

Източник: "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев