Община Сливен

Днес в зала "Зора" ще се състои спектакълът "Пътеки на вятъра" от Соня Келеведжиева

.........................................................
13.04.2018 / 09:48

Днес, 13-ти април, жителите и гостите на град Сливен ще имат възможност да гледат на сцената на зала “Зора“ от 17.00 часа и от 19.00 часа два поредни спектакъла "Пътеки на вярата"- драма в пет действия от Соня Келеведжиева.

 

ПЪТЕКИ НА ВЯРАТА

 

/От Хилендар до Сливенския Балкан/

 

драма в пет действия от Соня Келеведжиева

 

Режисура: Соня Келеведжиева

 

Сценография и хореография: МВ&ДИЯ

 

Музикално оформление: Калин Бутрачков

 

В спектакъла звучат песни на Етно-ембиънт формация "ИСИХИЯ"

 

Худ. осветление: Иван Бакалов, Стефан Стайков

 

Поредно ударно начало на поредна година за талантливата Соня Келеведжива, въпреки трудностите.

„По обективни причини изключително тежък беше репетиционният период, но успяхме. Не се оплакваме, ще каже силната Соня Келеведжиева, любимка на толкова сливналии -и преодоляхме всички трудности, защото вярваме, че делото трябва да бъде продължено- да напишем нови страници в историята на театър „Класика“, да бъдем стожери на българщината, да носим радост на нашите почитатели.“

Драмата „Пътеки на вярата“ проследява пътя на „История славяноболгарская“- от манастира Хилендар и нейния създател Паисий до ръцете на първия й преписвач- поп Стойко Владиславов от с. Котел в сливенския Балкан. „Пътеки на вярата“ е драма за българското време, за корените на националното самосъзнание, за падението и славата, за слабостите и гордостта човешка, за силните български синове и дъщери, които превъзмогват себе си в името на българския род.

В епоха на тегло и робство, на смъртен страх, един монах сътворява чудо, което да бъде оръжие в ръцете на народа му срещу унинието, срещу безпаметството, срещу чуждопоклонничеството. Дава му книга, която ще промени хода на българската история.

В епоха на кървав гнет един никому неизвестен селски свещеник в зимната коледна нощ на 1765 се превръща във възрожденец, прочитайки мъничката книжица „История славяноболгарская“. Преди да поеме кръста да бъде първият й преписвач и да даде обет да служи на род и Отечество, да бъде пазител на вярата, пред очите му оживяват сцени от драматичното минало на древните българи, мощта на българските царе, преживява мигове, плод на прочетеното в Паисиевата книга, събудили фантазията, пробудили духа му. Родената в Хилендар история дава смисъл на живота му, а след поп Стойко, книгата, осмисля пътя на всички, пожелали свободата българска, на всички, които не се срамят да се нарекат българи.

Драмата „Пътеки на вярата“ се посвещава на 255 години от създаването на „История славянобългарска“, 295 години от рождението на Паисий и 140 години от освобождението на България от турско робство.

 

Действащи лица:

-Паисий, йеромонах и проигумен хилендарски- Денислав Дойчев

 

-Лаврентий, игумен на Хилендарския манастир- роден брат на Паисий,от една майка родени- Тодор Василев

 

-Кирил, монах в манастира Хилендар, помощник на Лаврентий- Матей Атанасов

 

-Йоаким, послушник в манастира Хилендар- Лъчезар Пенчев

 

-Поп Стойко, котленски свещеник, бъдещият Софроний Врачански- Велиян Великов

 

-Гайка, дъщеря на хаджи Танас, жена на поп Стойко- Мария Василева

 

-Цонко, син на Гайка и поп Стойко- Янко Пенчев

 

-Султан Мурад I- Филип Цончев

 

-Пратеник на гръцкия цар Мануил- Матей Атанасов

 

-Лала паша, военачалник- Лъчезар Пенчев

 

-Иван- Срацимир,владетел на Видин, брат на Иван Шишман- Тодор Василев

 

-Иван Шишман, владетел на Търново, брат на Срацимир- Васил Сиромахов

 

-Княгиня Кера Тамара, дъщеря на Иван Александър, сестра на Срацимир и Шишман- Памела Данева

 

-Царица Теодора/монахиня/- майка на Иван Срацимир и на Кера Тамара- Снежана Митева

 

-Сара Теодора- втора съпруга на Иван-Александър, майка на -Иван Шишман- Николета Николова

 

-Слава, Тамарина дружка, част от свитата на княгинята- Милица Атанасова

 

-Велика, Тамарина дружка- част от свитата на княгинята- Ванесса Терзиева

 

Участват още: Антония Кинчева, Мария Христова, Яница Емилова, Магдалена Михайлова, Искра Петрова

 

Нека се върнем в годините за кратко и си припомним кои са театър „Класика“ и какво създадоха дотук:

Вече 27 години зала „Зора“ ни събира, за да видим новия театрален продукт на класиците, за да се заредим с любов към корените български.

От далечната 1991/1992 „Класика“ е на театралната сцена. Цели 27 години високата цел на „Класика“ е да популяризира българското слово, да пали родолюбието, да съхранява националната идентичност и памет, да бъде училище за живота, да предава като щафета през годините искрата на изкуството, създавано от ученици, което дава смисъл, предопределя съдби, прави българина по българин.

Негов създател, ръководител, режисьор- постановчик, драматург и сценарист е Соня Келеведжиева- преподавател по български език и литература в Езикова гимназия- Сливен.

Някои от Вас сигурно за пръв път ще се потопят в магията на училищния театър „Класика“, но има и такива, които помнят “Земята на българите“, ”Серафим”, “Не поздравил” ,“Пусто наше село”, “Последното лято на Индже”, “Вражалец“, “Случки от Тоя и Оня свят“, “Криворазбраната цивилизация”,“Службогонци” , “Михал Мишкоед”, “Театър, любов моя“,“Женско царство”, „Нечиста сила”, „Рейс” ,"Чудомирци", „Службогоненица“, „Самодивска любов“ , „Има един народ“, „Отвъд мечтаното“ и още , и още.

 

Соня Келеведжиева:

 

„Театър „Класика“ при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ за своите 27 години, от създаването си през учебната 1991/1992 година като експериментален театър, приел името “Класика” през 1996 година, определи репертоарната си политика. Вече 27 години поставяме на сцена български автори. Преди 27 лета идеята ми бе да възстановим “училищното театро”, “този тържествен церемониал” от лето 1841-во, когато учители като Ст. Н. Изворски, Йордан Хаджиконстантинов-Джинот, П. Р. Славейков преобръщат училищния живот, създавайки първите диалози за училищно театро – направих го. Днес осъществявам и целта си да популяризирам българското слово чрез театър, да паля родолюбието, да съхраняваме чрез “Класика” националната идентичност и памет. “Класика” се превърна в училище по патриотизъм и повече четвърт век предава като щафета искрата на изкуството, създавано от ученици, което дава смисъл, предопределя съдби, прави българина по българин. Най-добрите спектакли на “Класика” са все по български автори.

С тази идея създадох и „Пътеки на вярата“. Драмата е написана специално за „Класика“ през лятото на 2017, с идеята да продължа линията на „Последното лято на Индже“, „Самодивска любов“, „Има един народ“- да възродим забравени късчета история. В „Пътеки на вярата“ ще оживеят , може би за пръв път на българска сцена Паисий и брат му Лаврентий, Паисий и поп Стойко/първият преписвач на „История славянобългарска“, бъдещият Софроний Врачански. Ще видим сблъсък между две български царици Теодора Басараб и Сара Теодора, на братята Иван Шишман и Срацимир и още любопитни мигове от българската история...

Ще припомня, че за 27 години театър „Класика“ донесе на Сливен и Езиковата гимназия „З.Стоянов“ над 120 награди за режисура, за сценография, за постановка, за актьорско майсторство, за авторски текст, за музика. Любопитни факти от последните години: Спектакълът „Последното лято на Индже“/2014/ е с 15 награди от Международни и национални фестивали; „Самодивска любов“ с 10; „Има един народ“ с 15 награди, „Отвъд мечтаното“ с 10. В историята си „Класика“ вписа и награди на Министерство на Образованието и науката и Национален дворец на децата- София от III Международен конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности- за устойчиво качествено обучение“ ; „Плакет на община Сливен за заслуги“.“

Нека припомним, че с високото отличие Награда „За граждански принос” на Общински съвет Сливен бе удостоена Соня Келеведжиева през 2016г..

„Класика“ два пъти е носител на "Гран при" от Международния младежки фестивал "Бургаски изгреви"2014 и 2016.

След двете постановки „Пътеки на вярата“ на 13 април, сцената очаква „Класика“ на 17 април с благотворителен спектакъл, организиран от СНЦ „Демократичен съюз на жените“ ; 10 май- благотворителен спектакъл за БЧК- Сливен; 21 май- участие в XIV Международен фестивал „Бургаски изгреви“.

Снимките са с авторски права на театър "Класика" и са използвани в www.nabludatel.bg със знанието на Соня Келеведжиева.

 

Източник: "Наблюдател"

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев