Община Сливен

„Наръчник на управляващия мошеник”: За Кънчовците в социологията

.........................................................
12.04.2018 / 09:37

Това е подзаглавието на книгата на проф. Емил Хорозов озаглавена " Проектният бизнес и ограбването на науката - наръчник на управляващия мошеник,представена в bivol.bg

Предизборният период носи обилна жътва за социологическите агенции. Но и през останалото време те не седят на сухо покрай държавната хранилка. Това разкрива подробния прочит на книгата на проф. Емил Хорозов " Проектният бизнес и ограбването на науката – наръчник на управляващия мошеник ".

В подробно документирания труд се откриват данни за близо 4 млн. лева от Фонд Научни изследвания, които в периода 2008 – 2010 са потънали в няколко фирми с участието на известни социолози и други « консултанти », всичките регистрирани в офис сграда на Джеймс Баучер 23.

 

Узурпаторите на „Галъп“

 

На първа линия в схемата са социолозите-голфаджии Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, които се представят като агенция за социологически проучвания « Галъп ». Но покрай тях около софрата са се наредили и други известни агенции: Медиана и Сова-Харис, лъсват и именитите социолози Живко Георгиев, Петър-Емил Митев и Антоний Тодоров.

Райчев и Кънчев, известни още като « кънчовците » от години използват абсолютно незаконно марката и името на известната американска фирма за проучвания « Галъп », за което са осъдени в българския съд от оригиналния американски Gallup Inc., показа проучване на Биволъ от 2012 г.

„Софийски градски съд приема за установено, че от 1968 година в страната датира информацията за ползването на марката GALLUP за услугите „проучване на общественото мнение“, извършвани от Американския институт за проучване на общественото мнение GALLUP INC. – САЩ, която се свързва с високото качество на тези услуги и се ползва с широка международна известност. Ползването на марката от страна на „Болкан Бритиш Соушъл Сървейс“ започва при условия на известност на същата марка за услугите, предоставяни от GALLUP INC. – САЩ. Членството в GALLUP INTERNATIONAL Швейцария през 1992 година не му създава права за регистриране на марката в България.“ – това решение по адм. дело № 2571/2000 година по описа на Софийски градски съд /СГС/ е потвърдено окончателно и от ВАС.

Българското Патентно ведомство отнема регистрацията на Райчев и Стойчев на 13 октомври 2010 г. Този факт е вписан и в базата на WIPO, Международната организация за интелектуална собственост, на 14 януари 2011.

На « кънчовците » обаче не им пука и продължават да използват марката, защото се чувстват недосегаеми при всяка власт.

Три години след заличаването на регистрацията на марката „Галъп“, Райчев и Стойчев продължават да я използват

И в момента дори, в разгара на кампанията за евроизборите, през медиите и институциите тече една колективна измама и манипулация на българския народ: « Галъп интернешънал » подписва широко огласявани проучвания на общественото мнение. Медиите и населението безкритично приемат тяхното « високо качество » на базата на « широката международна известност », а всъщност става дума за едни балкански тарикати, нагло обсебили марката на известната американска агенция Gallup. Колко ли меродавни са изследванията на Райчев, Кънчев и Co, след като лъжат дори за името си?

Тарикатлъкът на « кънчовците » обаче не се ограничава с това менте. Те бъркат съвсем явно в джоба на данъкоплатците през менте-проекти за наука, разкрива проучването на проф. Хорозов. За да стигнат до заветното финансиране многобройните им агенции и фондации прибягват до чисто мошенически хватки с изчезване, подмяна и нагласяне на рецензии, когато не се намират в откровени конфликти на интереси. Ето някои от най-фрапантните случаи: ...

четете още по темата тук : https://bivol.bg/gallup-science-fund.htm "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев