Община Сливен

Сметището в Ямбол - еко-бомба за милиони. Ще гръмне ли и Сливен?

.........................................................
12.04.2018 / 09:34

Протест на жители на Ямбол и на околните села отново извади на дневен ред еко-бомба в регионално депо за отпадъци в Ямбол. Според тях отпадни води от депото замърсяват почвата и водата в близките села и има риск от екологична катастрофа. Пред рубриката „Аз, репортерът” на bTV те разказаха за изтичаща мръсна вода към Ямбол и близките села и за миризма, която се усеща на километри. Заплашени от проблема на територията на община Ямбол са още четири общини, които сметището обслужва – Сливен, Тунджа, Нова Загора и Стралджа.

Според еколози в момента депото работи на авариен режим заради отпадните води, които изтичат. Налага се да бъдат отвеждани и пречиствани, за да не се стигне до по-сериозен проблем. Мариета Сивкова, общински съветник в Ямбол, обяви, че капацитетът на сметището тоново е изчерпан. Причината - отпуснатите 16 млн. лв. за рекултивация на старото сметище и изграждане на ново депо не са изразходвани целесъобразно.

От години предупреждаваме, че в района има подпочвени води, че сметището е близо до къщите, но целта беше да се усвоят едни пари, твърди Димитър Димитров от Ямбол, който е инициатор на протестите.

Според община Ямбол обаче проблем няма. „Протестиращите са платени клакьори”, обяви кметът на града Георги Славов.

Проблем обаче констатират и контролните органи. От РИОСВ в Стара Загора коментират за bTV, че последната проверка е на 16 март. Тя е установила, че изтичат отпадни води, а от Басейнова дирекция са взели проби. Резултатите не са готови.

Дали има забавяне на резултатите и дали мълчанието на институциите не е случайно, са въпроси, които си задават протестиращите.

В същото време сметището в Ямбол може да се окаже огромен проблем и за община Сливен и жителите й. След закриването на сметището в село Сотиря, на практика няма алтернатива за отпадъците на Сливен.

Приемането на отпадъци за депониране на депо за неопасни отпадъци в Сотиря бе преустановено в началото на декември 2015 г. Така битовите и неопасните отпадъци от територията на Община Сливен трябва да се транспортират до сепарираща инсталация за отпадъци на ДЗЗД „Обединение Екосорт Ямбол“, която се намира до Регионалното депо за неопасни отпадъци в с. Хаджи Димитрово, община Тунджа. "Сл. нюз"

 

Снимки: bTV

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев