Община Сливен

Трима млади сливналии създадоха работилница за народни носии

.........................................................
12.04.2018 / 09:30

Моника Илиева, Радостин Митев и Петър Балтов са трима млади сливналии, които решават да съхранят българските традиции. Те създават работилница за народни носии в Сливен. „Идеята е на Моника Илиева, а аз се запалих от фестивала „Празника на народната носия” в Жеравна”, разказва един от организаторите Петър Балтов.

Много от оръдията на труда, носиите, престилките са предоставени от граждани, фирми и танцов състав. Интересът към работилницата е огромен. „Снимат се малки деца и възрастни, като досега най-възрастния гражданин жена на около 94 години”, разказа още Балтов. „Идеята е чрез докосване до част от реквизитите на миналото и снимка с народна носия да възродим българския бит, култура и обичаи”, каза още Балтов.

Според него е приятно и удобно да си облечен в българска народна носия. "Когато съм облечен в моите дрехи, се чувствам като кон, вързан с юлар”, споделя още Балтов. В работилницата, освен носии има и животни. Вниманието на малките деца е привлечено от заек, порода гигант. По думите на Петър Балтов той позира така, като че ли отдавна е модел.

Организаторите апелират да предаваме традициите на малките деца, за да ги съхраним за идните поколения и призоваха да извадим носиите на нашите баби и дядовци от старите скринове и чекмеджета и да ги носим, пък било и само на празници.

Предстои младежите през летния период да представят българския бит в стария Несебър, а по Коледа гражданите и гостите на Сливен ще могат отново да се снимат на фона на традиционен коледен обичай.

 

Източник: "Дарик"

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев