Община Сливен

Днес е третият ден от Страстната седмица - Велика сряда

.........................................................
04.04.2018 / 09:25

Днес е третият ден от Страстната седмица - Велика сряда.

На Велика сряда жените не трябва да работят женска работа.

Абсолютно е забранено миенето на прозорци, да не се изхвърля боклука от къщи - носи нещастие на къщата.

Не се пере, не се шие, не се тъче .

Децата пък берат здравец, правят го на китки, за да са здраве през цялата година.

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата.

Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца. След денят, посветен на притчи и беседи - Велики вторник, на Великата сряда от Страстната седмица, Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника. Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия.

Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло!" После вдига чашата с червено вино и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете." С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев