Община Сливен

Комисията: Над 1 милион са били агентите на Държавна сигурност у нас

.........................................................
04.04.2018 / 09:20

Агентите на ДС са били милион и нещо... Като регистрация.

Това смразяващо изявление направи председателят на Комисията по досиетата в Народното събрание Евтим Костадинов в "Лице в лице на Би Ти Ви. "Чул съм само един или двама, които са си признали принадлежността си към ДС и са казали предварително, преди да бъде обявено, че не се гордеят с това. За всички други е виновна или комисията или законът", обясни той.

"Досиетата на ДС са прочистени , за да се скрие истината. Когато отварям едно досие гледам първа и последна страница.... Досието на проф. Юлия Кръстева не е единственото прочистено. Досието „Гоце” също е било прочистено. Пише, че той е предал доклад, но този доклад го няма.... Цялата тази система е подчинена на една чужда държава. Тодор Живков казва в прав текст: "ДС трябва да се гордее, че е филиал на КГБ." Всички документи са със съветничество на Кремъл. Като идва промяната, те пак искат да контролират агентурния апарат", заяви разследващият журналист Христо Христов, който също гостува в студиото.

"Има ли картонче, има прочистени неща. Има си устройствени актове на ДС. Има предложение за вербовка, план за вербовка. Това не е да си пиеш кафето. Всичко е програмирано. Има доклад за извършена вербовка.... През 1990 година българската комунистическа партия, преименувала се на БСП, унищожава 40 % от архивите на Държавна сигурност. Всяко 7 или 8 досие е само с картон и бланка, без същинските документи. В делата няма основната информация, така крият истината" допълни журналистът.

"Имало е хора, които са били принуждавани, но и такива, които от враг на режима сами са се предлагали за доносници, след като излизат от затвора. Същите са ставали и депутати, от СДС, има такъв регистриран случай. Правил го е заради апартамент, защото не му достигат точки за висше образование ", обясни той.

"Досието на Юлия Кръстева ("Сабина") в архива на Държавна сигурност е прочистено, като не само липсват задължителни документи, но и са налице необясними несъответствия с практиката преди 1989 г., заяви още Христо Христов.

Това залага изначален дефект в дебата около съпричастността й към комунистическите служби, писа той наскоро.

"Впечатляващо е, че всички, които коментираха съдържанието на досието на Юлия Кръстева, особено тези които заеха оправдателна позиция, пропуснаха един основен факт, предопределящ погрешността на техните заключения. А това е въпросът за целостта на досието. Първият, който всеки, който посегне съм него трябва да си зададе. Това ли са всички материали по него, има ли липси и ако „да", защо? Каква е причината то да е прочиствано?", коментира Христов в сайта си Desebg.com.

Христов обръща внимание, че липсва предложение за извършване на вербовка, доклад за извършена вербовка, план за работа с агента за съответната година и неговото ръководене, обучение и възпитание - "основни документи по инструкцията за работа с оперативния отчет на Първо главно управление на ДС"=

"Безпрецедентно по досието „САБИНА" е, че то уж е прекратено през 1973 г., документите в него са прошнуровани и подпечатани за предаване в архив, но то не е свалено в архив", пише Христо Христов.

Липсата на протокол за предаването на досието "Сабина" в архива на ПГУ означава, че то е избирателно прочиствано, смята журналистът. В подкрепа на тази теза е и преномерирането на страници от делата. До 2009 г. архивът на Външното разузнаване се намираше в Националната разузнавателна служба - едва по-късно той беше предаден на Комисията по досиетата.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев