Община Сливен

В Нова Загора се проведоха общински прегледи на читалищното любителско изкуство

------------------------------------
02.04.2018 / 12:54

На изпълнения с пролетно настроение празник „Лазарица” /31 март/, за поредна година се състояха прегледите на читалищното любителско творчество – един истински празник на българския талант, на българския дух, на любовта към фолклора. С нестихващ ентусиазъм и неизчерпаема енергия на сцената на НЧ „Диньо П. Сивков 1870“ се представиха двайсет и едно читалища на територията на община Нова Загора, които се съревноваваха в следните категории:

1.Народни обичаи;

2.Певчески състави и формации:

3.Танцови състави;

4.Индивидуални песенни изпълнения;

5. Индивидуални инструментални изпълнения;

6. Дуети и Трио

Към тях с думи на благодарност се обърна заместник-кметът Светла Стоянова:

„Бих искала да Ви поздравя за това, че през годините не допуснахте да угасне ентусиазмът ви, въпреки трудностите. С танците, песните, музиката и словото вие поддържате жив българския дух и продължавате да обогатявате културния живот на нашата община.

Плодовете на Вашия труд, ние Вашите съграждани виждаме на всеки празник и на всяка светла дата от националния календар.

На всички вас, пазители на българщината, разпространители на духовна светлина, пожелавам здраве и успехи!

Бъдете все така трудолюбиви, ентусиазирани и всеотдайни в мисията си да творите и да увличате след вас младите поколения“.

Специален поздрав за всички самодейци и присъстващи в залата бе вихреният танц на ДЮФА „Загорчета”.

Талантливите танцьори на ансамбъла и техният главен художествен ръководител Енчо Енчев са неотменна част от всеки празник на общината, така бе на Лазаровден, когато те отново разпръснаха магията на фолклора и получиха бурни аплодисменти за своето майсторство.

Самодейните колективи към читалищата са тяхното духовно и творческо съдържание, гордостта и богатството на народностните традиции – непрекъснат извор на българщината,гарант за съхранението и популяризирането на местния фолклор. Това ни показаха от сцената всички участници в 8-часовия фолклорен маратон, които обединиха в един невероятен празник хора с различни професии и социален статус, но всички водени от любов към изкуството.

Празник на българския талант, на българския дух, на българската култура, толкова необходим днес за запазване на националните традиции, фолклор и бит. Жури под председателството на Стоян Стоянов – фолклорист и членове: Росица Мангърова, хореограф и Станимира Кънчева - началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” в Община Нова Загора оцениха и класираха изпълнителите, КЛАСИРАНЕ.

Преди, връчването на наградите на отличените председателят Стоян Стоянов поздрави присъстващите за фолклорния празник, въплъщаващ в себе си стремежа за по-щастлив живот, вдъхновение и повече красота във всекидневието.

За първа година всички читалища-участници в Общинските прегледи на читалищното любителско изкуство получиха грамоти и уникални статуетки с благодарност и с пожелание да продължават своята нелека мисия на просветители и пазители на българското фолклорно наследство.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев