Община Сливен

Бисерка Борисова: А вашият Христос возкресе ли?

------------------------------------
01.04.2018 / 10:44

Наближи ли Великден, голяма част от българите, които съдбата е пратила извън пределите на родината, изпадат в яйчена паника.

Започва грандиозно пресмятане колко шоколадови яйца трябва да се купят за „първия Великден” – в католическия, протестантския, лутеранския свят. После започва подготовката за боядисването на яйца за православния Великден.

Стигна се до безумието православни християни да обясняват на приятелите си-католици: „Честито, вашият Исус възкрасна, а нашият ще възкръсне след няколко дни”.

Та така: докато през последните години Европа е залята от освирепяла паплач, крещяща „Аллах Акбар”, християните на Стария континет продължават щат не щат да делят Исус Христос на половинки. „Наш”, „ваш”, „техен”...

А всъщност Христос е един, хора! Един!

Всички ние, християните, имаме една религия! И се кланяме на един Бог! Защо, за Бога, трябва да го делим този Бог?!

За да обяснят това безумие, ръководителите на християнските църкви затъват във всевъзможни стари календари, пергаменти и легенди, чрез които обаче трудно маскират основната причина - егото си! И колкото да не ни се ще да го признаем, именно ортодоксалните църкви, включая Българската православна църква, са се запънали като магарета на мост и не отстъпват и на милиметър от празнуването на Великден по Юлианския календар - защото изчисленията по него били „единствените верни”. Което, съотнесено конкретно към България, звучи доста комично, тъй като още през 1968 година в страната ни официално е приет Григорианския календар и всички останали дати са приведени в съотвествие с него. Тоест, ако празнуваме Великден по Юлианския календар, щото това изчисление било единственото вярно, ще излезе че празнуваме всички останали религиозни празници на грешните дати!

Католиците, които изглеждат доста по-склонни на компромиси в това отношение – особено след идването на Папа Франциск, пък са се запънали да спорят по други параграфи, които звучат също толкова трагикомично. Една от най-големите пречки пред сближаването на Православния и Католическия свят е въпросът със зачеването на Дева Мария!

Не, не е първоаприлска шега! Според католиците, зачатието на Мария било „непорочно”. Според ортодоксалната църква обаче тя си била зачената обикновено и порочно, само зачатието на сина й Исус Христос било „непорочно”.

Хайде сега ми кажете, колко от нашите митрополити и колко от католическите кардинали, заради които християнският свят празнува най-светлия християнски свят разделен, са „светили” на родителите на Дева Мария, докато те са я зачевали?! Та съответно да знаят тия и ония попове баш как е станала тая работа! Дет се вика, от едното елементарно възпитание не си е работа да си врете носа в креватите на хората, бре! И какво значение има как е била зачената Мария, щом като е дарила след това човечеството със Спасител?! Нима заради начина й на зачеване ще я обичаме и почитаме по-малко, та това да се превърне в основна разделителна линия за християнския свят?!

Другата основна „драма драматична” в споровете между нашите и католическите духовници е въпрост, свързан с Папата. Да ме прощават католиците – и особено Папа Франциск, към когото храня искрено уважение, но по този въпрос тяхното поведение е чиста пародия. За какво иде реч? Та значи, според Католическата църква Папата е непогрешим. Прави, струва – всичко му е на шест! Обаче в същото време самият Папа Франциск не веднъж е искал прошка от хората. И какво стана сега?

Хем непогрешим, хем иска прошка!

Като при управление на социалистическо правителство – хем няма корупция, хем я бори успешно! Както вече казах, за мен Папа Франциск е един много достоен човек. Заслужаващ уважение човек. Но именно ЧОВЕК! А непогрешими хора няма - та дори и да са Папа!

И така, докато католически и православни висши духовници спорят по такива „свръх съществени” неща от Библията, християните в Европа, включително българите стават все по-изнервени от невъзможността да празнуват Великден заедно. С приемането на България в ЕС все повече нашенци учат и работят в Западна Европа, женят се за западноевропейци. Не са рядкост вече и западноевропейците, които развиват бизнес с България, Гърция. Всеки би искал да отпразнува този светъл празник със семейството си. Но когато живееш в страна, в която почивните дни за Великден са обикновено седмица по-рано, отколкото в България, далеч не винаги можеш да организираш отпуск до родината. От друга страна, християните в Европа, където и да са, искат да празнуват Великден заедно и вече на няколко пъти през последните години се случва – включително и в България, православна, католическа и арменска църква да отбелязват празника заедно, напук на ежбите между висшите духовенства и разликите в календара. Защото очевидно ние, най-пряко засегнатите от спорове между Ватикана и Източното православие по тази тема обикнонени миряни, имаме

много повече уважение към Бога отколкото висшите духовенства на християнските църкви. Ние искаме Исус Христос цял на Великден, а не разделен на части и възкръстващ поетапно!

За себе си ще кажа само, че отдавна престанах да деля христинския свят и християните на такива и онакива. Ако мъжът ти е швед, една от най-добрите ти приятелки – италианка, част от колегите – поляци, а на море ходиш в Гърция, където хазяите те наричат κόρη (в превод – дъще), хич не ти дреме как е била зачената Дева Мария. Защото на куполите на църквите и в София, и в Стокхолм, Рим, Краков или Солун има кръстове. А от стените им те гледат иконите на същата тази свята Дева Мария. Която навярно също изпитва срам от споровете на кардинали и митрополити относно зачеването й... В нейна чест и в името на обединението на християнството в този труден за Европа момент, искрено се надявам висшите християнски духовенства да проявят разум, да престанат да спорят „кой е по-по-най”, да прояват смирение и да престанат да разпъват Исус между древни календари и вековно его.

Иначе казано – да си спомнят, че Десетте Божи заповеди важат и за тях!

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев