Община Сливен

Днес почитаме праведния Лазар, възкресен от Христос

------------------------------------
31.03.2018 / 10:16

Православната църква днес отбелязва едно събитие, станало преди повече от 2 000 години. Празникът е винаги в съботата преди Страстната седмица. Този ден се посвещава на праведния Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му. Чудото било извършено в знак на благодарност от Христос за гостоприемството на Лазар. Според средновековните писания Лазар живял след възкресяването си още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

 

На този ден във всички православни храмове се извършва света литургия.

 

В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник, което се вижда от множеството поучения на този ден от св. Йоан Златоуст, блаж. Августин, и други автори. В VII-VIII век светите църковни песнописци св. Андрей Критски, Козма Маюмски и Йоан Дамаскин съставили особени песнопения и канони, посветени на празника, които Православната църква ползва до ден днешен.

 

Народната традиция свързва празника с обичая лазаруване, който се извършва само от млади момичета. На този ден момичетата, облечени в народни носии, обикалят домовете и пеят на стопаните за здраве, а те ги даряват със сурови яйца.

Имен ден днес празнуват Лазар, Лазарка, Лазарина.

 

Източник: "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев