Община Сливен

Излезе на светлина досието на Юлия Кръстева. Била ли е свързана с ДС?

------------------------------------
30.03.2018 / 12:54

Преди дни Комисията по досиетата, оповести едно от най-шокиращите си и скандални разкрития – философът и лингвист проф. Юлия Кръстева е била агент на комунистическата Държавна сигурност. Живеещата от години във Франция българка е донасяла на Първо главно управление под псевдоним „Сабина”. Пред АФП Кръстев опроверга веднага разсекретената информация и обяви твърденията като „смешни” и „неверни”.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов е категоричен: „Става дума за една продължителност в контактите със съответните служби или оперативен работник, което дава основание да се направят няколко извода в различни посоки. Първият извод е, че ако е искала да прекрати, е можела в първите две-три години, след като е установила своето пребиваване във Франция, да намери начин да преустанови контакта“.

Политологът Антон Тодоров се оказа един от първите, който надникна в работното досие на Кръстева. То е напълно автентично и съвсем не става дума за манипулация.

Проф. Кръстева е била много активен информатор на ДС за настроенията във Франция към Чешката пролет и последвалата окупация на страната от войски на Варшавския договор.

„Сабина” определя политиката на БКП като правилна по отношение на чехословашките събития.

Дава информация за настроенията на френски интелектуалци за съветската окупация на Чехословакия, за действията на чешки дисиденти, установили се в Париж. Информира ДС и какво разказва в Париж член на Френската комунистическа партия, гостувал в София - говорил срещу др. Венелин Коцев и неговата политика на културния фронт, която не одобрявал. Кръстева донася активно и за члена на ЦК на ФКП и директор на „Ле Летър франсез“ Луи Арагон. Твърди, че по време на чехословашките събития се обявил против правилната политика на страните от Варшавския пакт.

„Сабина” е активен информатор за усилията на Франция да разшири своето влияние в арабските страни. Секретните сведения са за проведения от 13 до 20 февр. 1971 г. в Кувейт симпозиум по палестинския въпрос. Пише активно сведения и за увеличаване на прокитайските настроения в културните среди и интелигенцията на Франция.

Водещият й офицер и поставя и задачи: „Да се старае да разкрива идеологически центрове във Франция, които водят разложителна работа срещу България и социалистическия лагер.

Да установи кои ведомства и лица работят по посещаващите Франция български интелектуалци и културни дейци.”

Изключително любопитен е фактът, че днес пред френското издание "Нувел обсерватьор", Кръстева дава изявление, обявявайки, че е оклеветена, а изнесената срещу нея в България информация е "не само гротескна и невярна", но и "атака срещу нейната чест". Интелектуалката казва, че тя е била наблюдавана от тайните служби. От доносите, запазени в работното й досие, обаче става ясно, че „Сабина” е донасяла на ДС дори и срещу изданието "Нувел обсерватьор", чрез което сега се защитава. Кръстева информира ПГУ, че ционистки организации са превзели прогресивния печат във Франция, а като ярък пример в тази посока дава „ежеседмичника „Нувел Обсерватьор“, който публикува положителни материали за Израел и лично за Моше Даян…”

"Фактор" помества и първите автентични доноси на проф. Юлия Кръстева.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев