Община Сливен

Земеделски производители от Сливен се вдигат на протест, ако бъде приет проектозаконът за контрол на горивата

------------------------------------
29.03.2018 / 15:36

Демонстративно зареждане на селскостопанска техника с гориво ще направят на трети април земеделци от Сливен, ако бъде приет проектозаконът за контрол на горивата. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Георги Радев, председател на сдружение „Хаджи Димитър“. Така земеделците нагледно ще покажат как новите изисквания ще се отразят върху обстановката по пътищата и какви затруднения ще предизвикат. Демонстрацията е своеобразна форма на протест срещу правилата, които се въвеждат с този закон.

 

Източник: Радио "Фокус"

 

Изискванията за поставяне на нивомери в съдовете за съхранение на горива за селскостопанска техника , според земеделците, са неизпълними. Поставянето на такива уреди, касови апарати и допълнителна техника ще коства около 50 000 лв на всеки стопанин, а изискваната банкова гаранция от 500 000 лв. е непосилна за повечето производители.

 

Като контрамярка за пресичане контрабандата с горива земеделските производители предлагат горивото за техниката да бъде оцветено или маркирано по друг начин.

 

Петър Байчев, зърнопроизводител заяви, че земеделците нямат интерес да ползват контрабандно гориво и изтъкна две причини. Едната е , че е рисковано да се зарежда скъпа техника с гориво с неясен произход и качество, а другата – че при покупка на дизел от черния пазара няма как да се възползват от връщането на акциза. „Нямаме интерес да купуваме горива на черната борса и категорично се дистанцираме от всички лица, замесени в контрабанда", заяви Байчев.

 

Кольо Колев, земеделец, посочи, че законопроекта противоречи и на Закона за движение по пътищата, защото ще накара земеделците да изведат на пътя тежката извънгабаритна селскостопанска техника.

 

Председателят на сливенското земеделско сдружение Георги Радев предварително се извини за затрудненията, които ще предизвикат със своите машини. „Надяваме се на разбиране и подкрепа, защото този закон засяга не само 70 000 земеделци, но и голяма част от домакинствата, които използват течно гориво“, заяви Радев.

 

Дали тежката техника ще блокира бензиностанциите ще стане ясно днес, в зависимост от резултатите от срещата при премиера Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев